Ільмі Умеров: Я виступаю за поновлення територіальної цілісності Росії у кордонах 1991-го року

Ільмі Умеров: Я виступаю за поновлення територіальної цілісності Росії у кордонах 1991-го року

«Рада повинна надати Криму статус національної кримськотатарської автономії. Це допоможе Україні повернути Крим»

Заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу 59-річного Ільмі Умерова сьогодні випустили з психіатричної клініки в Сімферополі. Про це повідомили рідні Умерова та його адвокати - Марк Фейгін і Микола Полозов. Противника окупації півострова силоміць утримували з 18 серпня. За словами адвокатів, звільнити Умерова мали ще тиждень тому. Тоді забирати його з лікарня у Сімферополь приїхала навіть родина, однак слідчий начебто передумав відпускати, «вирішив знущатися», - вважає Фейгін.

Окупаційна влада обвинувачує Умерова у «публічних закликах до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, зроблених із використанням телекомунікаційних мереж (включаючи інтернет)». Окрім висловлювання на підтримку України в соцмережах, приводом для претензій до політика послугувало, вірогідно, його інтерв'ю на каналі ATR, дане 19 березня, згодом розміщене на Youtube. Зокрема, слідчий виділив слова про те, що «треба змусити Росію вийти з Криму, Донбасу й Луганська», а в Україні – створити національну автономію кримських татар. За словами адвоката Марка Фейгіна, «те, що Ільмі Умерова відпустили – тільки частина тієї важливої задачі, яку ставив захист. «Тепер ми повинні домогтися зняття з Ільмі звинувачення за ст. 280», - пояснює правник.

Та нині пан Умеров не змінив своєї позиції. В першому ж інтерв’ю після звільнення, яке вдалося взяти саме «Главкому», Умеров знову висловився про необхідність того, аби Росія пішла як з Криму, так і з Донбасу. В розмові, записаній по дорозі з Сімферополя, Ільмі Умеров розповів, як медики лікарні №7 не віддавали його фсбшникам, про те, що його справу веде заїжджий слідчий з Росії, та про те, де Україні знайти додаткові аргументи для повернення Криму.

14068321_1165754173492340_3867591495632235287_nФото: Марк Фейгін

Ільмі-аґа, як ваше самопочуття?

Терпимо. Можна сказати, що добре.

Коли вас помістили до психлікарні три тижні тому, вам стало різко зле. Яку допомогу вам надавали, як вдалося стабілізувати стан?

Мені стало зле під час засідання суду 11 серпня, на якому призначалася психіатрична експертиза. Прямо із залу суду мене швидка забрала у кардіологічне відділення з гіпертонічним кризом і ймовірністю того, що може статися інфаркт або інсульт. Тиск тоді у мене був - 270. Починаючи з другого дня мого утримання представники ФСБ наполягали, аби мене перевели для проведення експертизи, але головний лікар лікарні №7 міста Сімферополя не віддавала мене впродовж кількох днів. На п’ятий день мене все-таки перевели (для проведення експертизи). Але це було незаконно і мої адвокати оскаржили рішення суду. Так чи інакше, без проведення розгляду суду наступної інстанції мене все ж таки відправили на експертизу, яка уже закінчилася. Я був присутнім на засіданні судово-психіатричної комісії. Вона ухвалила рішення про те, що я по психіатрії цілком здоровий. У мене є декілька соматичних захворювань, але на якісь психічні ускладнення вони не вказали.

На ваш захист виступили правозахисники, політики, лідери провідних країн. Цей факт якось вплинув на те, щоби вас відпустили?

Я думаю, що зовнішній фактор, заяви на мою підтримку грають дуже велику роль. Такий величезний резонанс, який трапився у випадку зі мною, повинен зіграти на користь у вирішенні кримськотатарської проблеми у цілому. Українська влада, зокрема парламент, повинна ухвалити зміни до Конституції, у якій статус республіки Крим з територіальної автономії буде змінено на національну. Це повинна бути кримськотатарська автономна республіка у складі України. Тоді в України з’являться додаткові аргументи у питанні деокупації Криму і повернення його у склад України.

Перед тим як вас помістили до психлікарні, на ви своїй сторінці у Facebook писали про те, що ФСБ вимагає від вас утриматися від заяв про територіальну належність Криму і підтримку України. Чи мали ви розмови з представниками російської спецслужби перед звільненням, які рекомендації вам давали?

Такі «побажання» з їх боку були завжди. Поки що з ними після звільнення я не зустрічався, не спілкувався тому, що я навіть до дому не доїхав.

ec3a1164_729x547

Яка доля нині кримінальної справи, яку порушили проти вас?

Проведення судово-психологічної експертизи – це всього лише один етап у слідчих діях. Окрім того проводилася ще лінгвістична експертиза, яка нібито довела, що я закликав до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Насправді я закликаю не до порушення, а до поновлення територіальної цілісності РФ. Вони самі порушили свою територіальну цілісність і тепер їм потрібно поновити територію своєї країни в кордонах 1991-го року, піти з Криму, піти з Донбасу. Мене обвинувачують по статті «екстремізм», у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Звичайно, це обвинувачення не зняли. Слідство ще не закінчилося. Коли воно завершиться, справу передадуть до прокуратури, яка потім виступатиме у суді у ролі обвинувача.

Яким буде подальший алгоритм дій вашого захисту?

Ми продовжуватимемо захищатися. У нас не стоїть задача «відмазатися» будь-яким шляхом. Просто ми намагатимемося довести неспроможність обвинувачень у цілому. Тобто вони повинні відмінити цю кримінальну справу в принципі. Чи дійде справа до суду, чи ні, не має ніякого значення. Наскільки розгляд цієї справи затягнеться, я вам також не скажу. Нині я випав на три тижні, ніякі слідчі дії не проводилися. Думаю, впродовж кількох днів я зустрінуся зі слідчим, якщо він матиме бажання, звичайно, і тоді можна буде прогнозувати, наскільки швидко вони це завершать і чи завершать узагалі. Слідчого, до речі, звати Ігор Анатолійович Скрипка, він не з Криму - приїхав з Росії.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: