Роман Родина: В українських лікарів є всі засоби, аби врятувати людину від ботулізму

Роман Родина: В українських лікарів є всі засоби, аби врятувати людину від ботулізму
Головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України Роман Родина
Фото: ukrinform.ua

Випадки гострої інфекційної хвороби зафіксували у кількох регіонах, уже два з них летальні

В Україні спалах захворюваності на ботулізм. Випадки цієї гострої інфекційної хвороби зафіксували на Київщині, Сумщині, Запоріжжі, Полтавщині та у Херсоні, два з них із летальними наслідками. Зокрема, на Сумщині помер фельдшер швидкої допомоги. Причина зараження в усіх випадках – вживання в’яленої риби від ТОВ «Чудо-Юдо», яке розташоване у Світловодську, на Кіровоградщині. Його продукцію потерпілі купили у мережах супермаркетів.

Протидіє цьому захворюванню спеціальна сироватка, однак в Україні її реєстрація завершилася у 2014 році. Нині, за повідомленням ЗМІ, відбувається процес реєстрації французьких вакцин. Та для того, щоб почалася її закупівля, необхідно внести зміни до закону про державний бюджет, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

«Наразі єдиний легальний шлях – закупити необхідні препарати через міжнародні організації. Препарати при перевезенні зберігатимуться в належних умовах, матимуть усі необхідні сертифікати і будуть якісними», – йдеться у повідомленні МОЗ.

Минулої осені вже фіксувався спалах ботулізму. Тоді хворих рятували польською сироваткою, мінімальну партію якої терміново завезли в Україну. Сьогодні ж у разі потреби за польську сироватку на чорному ринку треба буде викласти близько 18 тисяч гривень. І як вирішити проблему саме зараз, а не завтра, не знає навіть міністр охорони здоров’я Уляна Супрун. Днями вона відмовилася відповідати журналістам, які перейнялись проблемою ботулізму.

В інтерв’ю «Главкому» головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України Роман Родина пояснив, чим небезпечне це захворювання, як від нього убезпечитись та чи є альтернатива дефіцитній сироватці.

головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України Роман Родина (Фото: ukrinform.ua)Головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України Роман Родина (Фото: ukrinform.ua)

Які ознаки ботулізму, як відрізнити його від інших хвороб?

У перші години захворювання воно не відрізняється від інших хвороб, які ми можемо переносити «на ногах». Серед симптомів – запаморочення, погіршення загального стану, можуть бути болі у животі. Потім до цього переліку приєднуються так звані симптоми: з’являється пелена перед очима, людина перестає гарно бачити. Починаються проблеми з рухом, стає важко водити ногами, руками. Слід одразу згадати, що людина їла, адже причина ботулізму – це вживання неякісної консервації, риби, ковбаси, наприклад. Проте точний діагноз може встановити лише лікар, тому при появі перших ознак потрібно його викликати. До приїзду фахівця максимум, що можна зробити хворому, це промити шлунок упродовж перших двох-трьох годин. Слід випити якомога більше води, викликавши блювоту, за можливості варто також поставити клізму. Ці заходи можуть урятувати людині життя.

В Україні сироватки немає з 2014 року. Чи були з того часу випадки захворювання, як лікарі справлялися без спеціальних ліків?

На щастя, ця хвороба не дає 100% летальності. Хоча так, випадки захворювань раніше були. Люди вживають консерви, домашню ковбасу, в’ялену рибу… Цього року Міністерство охорони здоров’я вже запропонувало варіант вирішення проблеми щодо придбання сироватки. Після внесення змін до закону «Про державний бюджет» необхідні закупівлі за державні кошти буде здійснено.

Цього року?

Сподіваюся, що так. У будь-якому разі лікарі зараз застосовують весь арсенал знань і ліки, які мають. Зараз у нас є потужні детоксикаційні препарати, реанімаційна техніка. Тобто роблять усе, аби було мінімум негативних наслідків.

То чи є ефективна альтернатива сироватці, якої сьогодні нема в країні?

Сироватка – це гарантія того, що людина не помре, і того, що організм не зазнає токсичного впливу, який може потім позначитися на стані її здоров’я. Простіше кажучи, полегшить наслідки. Що раніше людина звернеться по медичну допомгу, то раніше лікарі почнуть вживати необхідних заходів.

Причина ботулізму – це вживання неякісної консервації, риби, ковбаси (Фото: УНІАН)Причина ботулізму – це вживання неякісної консервації, риби, ковбаси (Фото: УНІАН)

Зараз люди не мають можливості купити сироватку в Україні. Які поради ви дасте тим, хто змушений шукати спеціальний препарат у найближчих країнах?

Не секрет, що проблема із сироваткою зараз є. Але міністерство, як я вже казав, робить усе для того, щоб її вирішити у найкоротші терміни. Знаєте, краще запобігти захворюванню, ніж його потім лікувати, тим паче в умовах, коли обмежений доступ до ефективних ліків. Враховуючи зростання захворюваності, ми радимо утриматися від споживання продукції, яка потенційно може бути джерелом зараження ботулізмом. Якщо вже захворіли, то жодним чином не вдаватися до самолікування, а звертатися до лікаря. Вони знають, як діяти, що таке детоксикаційна терапія, яку може бути надано лише в умовах спеціалізованої клініки. В будь-якому випадку те, як саме лікувати, визначатиме лікар. Від того, як швидко почати лікування, також залежить успіх.

Чи є різниця в ефективності між сироватками?

Принцип їхньої дії однаковий. Тому принципової різниці взагалі немає. 

Чим пояснюється нинішній спалах хвороби?

Якщо аналізувати захворюваність на ботулізм, наприклад, у минулі роки, то вона має тенденцію до зростання саме в літній час. Якщо взимку ми можемо хоч на балконі зберігати продукти, то влітку висока температура. Продукти, які і так швидко псуються, в жарку пору псуються ще швидше. Це і є причиною зростання захворювання на ботулізм щороку. Збудник ботулізму гине при кип’ятінні продукту протягом 10–15 хвилин.

Як швидко протікає хвороба?

Іноді швидко – такі випадки дуже сильні ускладнення дають на нервову систему. Є випадки, коли хвороба проявляється наступного дня після зараження. Все залежить від концентрації токсину, який потрапив в організм.

Чи може хороший імунітет запобігти захворюванню?

Ні, мова не йде про якийсь специфічний імунітет, яких убезпечить від захворювання. Міцний імунітет, захисні сили організму можуть полегшити перебіг хвороби.

Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання. Хвороба характеризується погіршенням стану кишечника, слабкістю, запамороченням, потемнінням в очах. При важкій формі – гострою дихальною недостатністю і неврологічними розладами. Причиною захворювання є потрапляння інфекції в організм, яка може бути у копченій або в’яленій рибі, у недостатньо приготованих або несвіжих ковбасах, м’ясі тощо. Хвороба може характеризуватися гострим протіканням і ускладненнями в разі, якщо не застосовується спеціальна сироватка.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: