Київрада звернеться до «Нафтогазу» з вимогою укласти угоду на газопостачання

Київрада звернеться до «Нафтогазу» з вимогою укласти угоду на газопостачання

Існує загроза виникнення у столиці надзвичайної ситуації техногенного характеру

Київська міська рада терміново звернеться до НАК «Нафтогаз» із вимогою негайно вирішити питання газопостачання котельних та повернення гарячої води у три тисячі столичних багатоповерхівок. За відповідне рішення сьогодні проголосували 90 депутатів Київради.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, «Нафтогаз» не має законного права не укладати договір на постачання газу з КП «Київтеплоенерго», що стало причиною відсутності гарячої води для сотень тисяч столичних родин.

«Позиція «Нафтогазу» щодо передачі заборгованості «Київенерго» є спірною і вирішення цього питання повинне відбуватися окремо від процесів життєзабезпечення міста. Розв’язання питання заборгованості – це окремий процес, що може зайняти тривалий період. І весь цей час кияни не повинні залишатися без послуг», – пояснив заступник голови КМДА.

Він нагадав, що заборгованість ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» складає 4,8 млрд грн.

«Цей борг виник унаслідок накопиченого боргу населення – близько 3 млрд грн; заборгованості державного бюджету за надані пільги та субсидії, різницю в тарифах та теплопостачання бюджетних установ – 1 млрд грн; нарахованих штрафів та пені – 1,2 млрд грн. Відносно штрафів та пені між сторонами триває судовий спір. По-друге, штрафні санкції, які нараховує «Нафтогаз», є прямим збитком теплопостачальних компаній, і їх компенсація не має відповідних джерел, – зазначив Пантелеєв. – Без вирішення питання погашення пені та штрафів, що були нараховані ПАТ «Київенерго» як суб’єкту господарювання, місто не може взяти на себе борги. Саме тому ми закликаємо «Нафтогаз» зайняти конструктивну позицію – укласти договір із новим суб’єктом, паралельно відпрацьовуючи порядок погашення боргів».

Він зауважив, що деструктивна позиція «Нафтогазу» може спричинити більш глобальні негативні наслідки. Із 1 серпня КП «Київтеплоенерго» має укласти договір на постачання природного газу на ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, які перейдуть в управління КП.

«Відсутність газопостачання на ТЕЦ – це відсутність гарячої води ще для 70% будинків Києва. Більше того, це ризик виникнення надзвичайної ситуації регіонального значення, адже ТЕЦ виробляють не лише тепло, а й електроенергію, – сказав заступник голови КМДА. – Міська влада Києва звернулася до Кабінету міністрів України як до представника власника НАК. Сподіваємось на його допомогу в недопущенні у столиці ризиків виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру».

Як повідомлялося, Київрада готова до радикальних дій, якщо до наступного тижня НАК «Нафтогаз України» не відновить постачання енергоносіїв столиці.

Читайте також матеріал «Главкома» «Розлучення з Ахметовим», або Чому у Києві немає гарячої води?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: