На згарищі зруйнованого ракетою київського будинку волонтери натрапили на дивну знахідку

На згарищі зруйнованого ракетою київського будинку волонтери натрапили на дивну знахідку
Волонтери знайшли під завалами будинку радянську атрибутику
фото: glavcom.ua

Люди, що розбирають завали, знаходили також книгу «Ленін» і магнітик із Санкт-Петербурга, карту Росії

Рятувальники дозволили активістам і волонтерам, які з перших годин 2 січня працюють на місці ракетного удару, розбирати завали третього під’їзду – найбільш пошкодженого в усьому будинку на Солом’янці. До цього він був законсервований – фахівці ДСНС убезпечували його впродовж доби для волонтерів і власників квартир, розчищали проходи – і до під’їзду, й до вигорілих осель. Про це повідомляє кореспондент «Главкома».

Під час розбору завалів волонтери «Los Solomas» знайшли російський паспорт і газети. За їх словами, в одній з квартир жив колишній працівник КГБ, а нині – пенсіонер, якому могли належати ці речі.

На згарищі зруйнованого ракетою київського будинку волонтери натрапили на дивну знахідку фото 1

«Крім того, що на фото, ми знаходили книгу «Ленін» і магнітик із Санкт-Петербурга, карту Росії, вітальні листівки з Новим роком із РФ і коробку з іграшками, яким років 35 – на зворотному боці написано, що вони виготовлені у Німецькій Демократичній Республіці», – розповідають волонтери.

На згарищі зруйнованого ракетою київського будинку волонтери натрапили на дивну знахідку фото 2

Волонтерка Наталія Чорна також додає, що коли прибирала у квартирі третього під'їзду, що дуже постраждала, знайшла напівзгорілий портрет Сталіна. Проте для історії його не зберігала, а викинула до решти сміття.

На згарищі зруйнованого ракетою київського будинку волонтери натрапили на дивну знахідку фото 3

Тепер волонтери жартома додають: знайдені речі, якщо їх не заберуть власники, можуть стати експонатами майбутнього музею «рашистського божевілля».

На згарищі зруйнованого ракетою київського будинку волонтери натрапили на дивну знахідку фото 4

На сьогодні загальні волонтерські роботи на місці ракетного удару майже припинені. Як пояснюють організатори, учора був останній «ударний» день – тоді десятки людей працювали майже до опівночі, аби прибрати максимум квартир. Офіційно «мурашник» (організована волонтерська допомога) закінчилася о пів на дванадцяту ночі. Проте запити на допомогу продовжували надходити й уночі – тому невелика група волонтерів і сьогодні допомагає мешканцям будинку прибирати оселі.

На згарищі зруйнованого ракетою київського будинку волонтери натрапили на дивну знахідку фото 5

«Сьогодні ми робимо все те, що не можуть робити ковші тракторів – прибираємо у квартирах і на території, де це ще потрібно. Дитячий клуб, розташований у будинку, попри наше бажання, ще не можемо відновлювати – вікно закладу завалене уламками», – каже співорганізаторка толоки Альона Нікітіна.

На згарищі зруйнованого ракетою київського будинку волонтери натрапили на дивну знахідку фото 6

Станом на зараз, після прибирання у квартирах, доступ до них збережеться – зокрема, для охочих допомогти «точково» власникам квартир. Уже після фіксації усіх руйнувань та обходу комісії розпочнуться ремонтні роботи. Однак скільки вони триватимуть та коли орієнтовно стартують – інформації не надають навіть власникам пошкодженого будинку.

«Усі тамтешні квартири – портали у величезний обсяг робіт. В багатьох квартирах, здається, цілими лишилися тільки ванна й батареї, навіть стіни – не всі. Все знищено, потім прибрано, спаковано і викинуто», – зауважує волонтерка Олена про стан більшості осель у постраждалому будинку й третьому під’їзді зокрема.

Нагадаємо, у багатоквартирному будинку на вулиці Мокрій, 7 у Солом’янському районі Києва, який постраждав внаслідок масованого ракетного обстрілу 2 січня, досі немає опалення та газопостачання.

Електроенергію дали лише у крайніх двох під’їздах – у решті квартир, (а таких понад 200), невідомо коли з’явиться світло. Волонтери і жителі будинку продовжують розбирати завали, шукають документи і вціліле майно.

Внаслідок ракетного обстрілу загинули двоє жителів цього будинку: одна жінка – у квартирі на восьмому поверсі, інша – у кареті швидкої, дорогою до лікарні. Ще 49 людей отримали травми різного ступеня важкості.

Читайте також: Сюди прилетіла російська ракета. Репортаж зі зруйнованого будинку на Солом'янці

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: