Анексований Крим не стане перешкодою вступу України в НАТО – експерт

Анексований Крим не стане перешкодою вступу України в НАТО – експерт

Росія намагається відвести Україну від руху до НАТО

Окупація Криму не стане на заваді вступу України в НАТО. В установчих документах Північноатлантичного альянсу немає таких застережень, якщо країна перебуває у стані війни чи має територіальні претензії. Такий наратив створює Росія, щоб відвести Україну в сторону від ступу до цієї структури. Таку думку висловив голова Громадської Ліги Україна–НАТО Сергій Джердж під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

«В документах щодо НАТО, які приймалися в 1949 році (Північноатлантичний договір, який було прийнято 4 квітня 1949 року у Вашингтоні. – Ред.), нічого не сказано про те, що якщо країна має якісь територіальні суперечки або країна веде війну, то їй закритий шлях до цієї організації. В цьому Вашингтонському договорі є пункт, що будь-яка  європейська країна, а НАТО задумувалося як політико-військова організація, що об’єднує країни Європи та Північної Америки, яка є демократичною, яка визнає умови цього договору, може набути членства в цій організації», - говорить Джердж.

Відповідаючи на запитання про те, що Росія говорить, що, «приєднавши Крим до себе, вона унеможливила рух України в НАТО», експерт пояснив, що таким чином країна-агресор просто намагається відвести Україну в сторону від руху до НАТО.

«Українська позиція повинна бути така, що ми відстоюємо своє право. Якщо в цій дискусії і виникатиме питання про анексовану територію і про війну на сході України, то це аж ніяк не вина українського народу. У нас немає ні до кого територіальних претензій. Навпаки, ми потерпаємо, ми є жертвою агресії з боку РФ. І якщо нас за це будуть карати тим фактом, аби не приймати нас до європейських структур, то це нелогічно і неетично. У цій ситуації західні партнери повинні нам протягнути руку допомоги і дати можливість реалізувати прагнення українського народу – набути членства в НАТО», - підсумував Джердж.

Дивіться запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: