Байден назвав «Північний потік-2» поганою угодою для Європи

Жодна з країн не повинна використовувати енергію в якості зброї, вважає Байден

Віце-президент США Джо Байден в ході свого візиту до Стокгольма розкритикував угоду ряду європейських країн по створенню газопроводу «Північний потік-2» пише Reuters.

«Жодна з країн не повинна використовувати енергію в якості зброї. «Північний потік-2» - це погана угода для Європи», - сказав він на прес-конференції.

За словами Байдена, Європі необхідно диверсифікувати енергетичний ринок. Крім того, на його думку, проект «може дестабілізувати Україну».

Раніше проти будівництва газопроводу, який збільшить можливості з експорту газу в Європу в обхід України, виступив держсекретар США Джон Керрі. У травні 2016 держсекретар висловив «абсолютну впевненість» в тому, що проект «Північний потік-2» матиме негативний вплив на Україну, Словаччину та Східну Європу, передає РБК.

На початку серпня 2016 року спеціальний посланник Держдепу США з питань світової енергетики Амос Хохштайн заявив, що введення в дію другої черги «Північного потоку-2» позбавить Україну 2 млрд доларів доходу від справляння плати за транзит російського газу в Європу, що може «привести українську економіку до коллапсу».

У липні 2016 року антимонопольний регулятор Польщі UOKiK відмовив в узгодженні будівництва «Північного потоку-2», пояснивши своє рішення тим, що планована угода може привести до «суттєвого обмеження конкуренції». Пізніше «Газпром» і п'ять його європейських партнерів (Shell, OMV, ENGIE, Uniper і Wintershall) відкликали заявку на створення спільного підприємства по «Північному потоку-2

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: