Бельгія заблокувала угоду про торгівлю між ЄС і Канадою

Бельгія заблокувала угоду про торгівлю між ЄС і Канадою
Угода про торговельно-економічне співробітництво ЄС і Канади (CETA)

Проти угоди виступили регіони під керівництвом соціалістів, в тому числі двомовний столичний регіон Брюссель

Надії Євросоюзу щодо підписання знакової угоди про вільну торгівлю з Канадою, які з'явилися протягом тижня, зникли в понеділок, коли бельгійський федеральний уряд не спромігся ухвалити відповідне рішення, не дійшовши згоди з владою франкомовних регіонів, передає Reuters.
Голова Європейської ради Дональд Туск дав прем'єр-міністру Бельгії Шарлю Мішелю час до понеділка, за три дні до планованого підписання угоди, щоб знайти вихід з глухого кута. Але зустрічі Мішеля з керівниками п'яти субфедеральних органів, чий дозвіл був необхідний, закінчилися невдачею.
Вказано, що проти угоди виступили регіони під керівництвом соціалістів, в тому числі двомовний столичний регіон Брюссель. При цьому федеральний уряд, фламандські і німецькомовні громади підтримують її.
Туск наразі, як очікується, має зв'язатися з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо і закликати скасувати запланований на четвер у Брюсселі саміт ЄС-Канада, хоча всі сторони наполягають на тому, що угода CETA, над якою робота тривала сім років, залишається в інтересах усіх.
«Ми не можемо сказати так», - сказав голова уряду регіону Валлонія Поль Магнетт. За його словами, основні проблеми пов'язані не з Оттавою, яка вже дала свою згоду на зміни в угоді, а з владою ЄС.
Прем'єр Бельгії сказав, що ще занадто рано говорити про те, що угода CETA – «мертва», і що він і валлони як і раніше відкриті для діалогу, але що він повинен повідомити Дональда Туска, що Бельгія не в змозі тепер дати згоду на угоду, яку всі 27 інших країн-членів ЄС готові підтримати.
Переговірники ЄС підкреслили, що вони готові продовжувати говорити з валлонами - міністр торгівлі Канади залишив переговори в центральному місті регіону Намюр в п'ятницю і сказав, що проблеми з угодою тепер внутрішні для європейців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: