Боротьба Нацполіції з незаконними вирубками привела до зниження експорту лісу в п'ять разів – Купранець

Боротьба Нацполіції з незаконними вирубками привела до зниження експорту лісу в п'ять разів – Купранець
В 2015 році обсяги незаконної рубки лісу склали понад 24 тис. кубометрів

Начальник департаменту захисту економіки Нацполіції: об'єднання зусиль департаменту, співробітників ДФС і Держлісагентства дозволить скоротити незаконну вирубку лісу та його вивезення з України

Боротьба Нацполіції з незаконною вирубкою лісу призвела до зниження обсягів експорту необробленої деревини в п'ять разів. Про це заявив начальник Департаменту захисту економіки Національної поліції України, полковник Ігор Купранець в інтерв'ю «Лівому берегу».

«Згідно з офіційною статистикою, Україна експортує 80% «деревини паливної» і 20% «деревини ділової». Насправді ж, і це підтверджують статистичні дані міжнародних організацій, експортна картина по Україні виглядає з точністю до навпаки: 80% «деревина ділова» і 20% «деревина паливна». Тільки силами Департаменту спільно з співробітниками фіскальної служби вдалося досягти хороших результатів. За час проведення профілактичних заходів експорт лісопродукції знизився в 5 разів! Якщо раніше щомісяця на експорт було заявлено 1,5-2 тисячі вагонів, а в добу йшло 250-300, то за станом на сьогодні велика частина заявок відкликана, а в добу йде 50 вагонів», - заявив Ігор Купранець.

За його словами, в 2015 році обсяги незаконної рубки лісу склали понад 24 тис. кубометрів. У більшості випадків в такій діяльності замішані місцеві чиновники або співробітники контролюючих органів в лісовій галузі.

«Збиток від такої протиправної діяльності наноситься не тільки економіці країни, а й екологічній системі. У нас найнижчий показник в Європі по відновленню лісових ресурсів. Тому департамент, в межах своїх повноважень, проводить комплекс превентивних та профілактичних заходів щодо захисту інтересів держави та збереження лісового фонду. Ми не тільки виявляємо правопорушення, пов'язані з легалізацією доходів, отриманих незаконним шляхом, а й домагаємося припинення незаконних рубок лісу, блокуємо незаконні зовнішньоекономічні операції при експорті лісу», - підкреслив полковник поліції.

Ігор Купранець зазначив, що об'єднання зусиль департаменту захисту економіки, співробітників ДФС і Держлісагентства дозволить скоротити незаконну вирубку лісу та його вивезення з України.

«Потрібно посилити первинний контроль при навантаженні і відпустці лісопродукції в державних лісогосподарських підприємствах, контроль з охорони насаджень лісового фонду і контроль під час перевірки вантажів на пунктах пропуску. З цією метою на базі Національної поліції необхідно створити групу зі співробітників поліції, Державної фіскальної служби і представників Держагентства лісових ресурсів. Вважаю, що діяльність робочої групи дозволить не тільки оперативно протистояти незаконному експорту, а й припиняти злочинну діяльність на стадії її зародження... Мною підготовлено доповідь для міністра МВС і прем'єр-міністра про обстановку, яка склалася в лісовій галузі, про проблеми і варіантах їх вирішення. Упевнений, що і керівник правоохоронного відомства, і глава Кабінету міністрів підтримають наші ініціативи», - заявив Ігор Купранець.

Раніше, в Одеській області Національна поліція спільно з прокуратурою перекрили великий канал контрабандного вивозу лісу за кордон. У незаконній схемі були задіяні співробітники лісгоспів, митної служби та управління лісового і мисливського господарства.

З 1 січня 2017 року набирає чинності мораторій на експорт з України «кругляка» сосни, введений для зниження обсягів незаконної вирубки лісу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: