Brexit: починається найзаплутаніший у світі процесс розірвання шлюбу - The Financial Times

Brexit: починається найзаплутаніший у світі процесс розірвання шлюбу - The Financial Times
ruskline.ru

Юристи в британських урядових колах і в Брюсселі бачать два «фронту робіт»

Великобританія проголосувала за вихід з ЄС. «Таким чином дано старт найбільш заплутаному у світі процессу розірвання шлюбу», - пише журналіст The Financial Times Алекс Баркер.

Приблизний план дій є, але переговори будуть здебільшого імпровізованими, пояснив автор. За різними оцінками, процес виходу Великобританії зі складу ЄС може зайняти від двох років до цілого десятиліття, якщо не довше.

«Необхідно демонтувати членство Великобританії у блоці, що тривало 43 роки, «розплутати» і перерізати пута спільного суверенітету, а потім реорганізувати найбільший на планеті єдиний ринок», - зазначив автор.

На його думку, існує три фундаментальні проблеми.

1. Яких політичних і комерційних домовленостей зажадає Великобританія і чи погодиться на них ЄС?

2. Чи буде домовленість про вихід з ЄС укладена одночасно з угодою про принципи торгівлі після Brexit?

3. А якщо ні, чи можливо організувати перехідний період заради пом'якшення наслідків?

Юристи в британських урядових колах і в Брюсселі бачать два «фронту робіт». По-перше, дії на основі 50-ї статті договору ЄС, яка дає два роки на вихід з блоку, причому цей термін можна подовжувати. По-друге, слід домовитися про подальші відносини: торгівля, співробітництво в сферах безпеки та правопорядку. «Це складніші переговори, а домовленості буде складніше ратифікувати: потрібні одностайні рішення і їх підтвердження більш ніж 30 органами - Європарламентом, національними та регіональними законодавчими органами - можливо, після національних референдумів», - йдеться в статті.

Є й альтернативні варіанти. Наприклад, «спроба розлучення на умовах Великобританії». Прихильники Brexit раніше казали, що Палата громад може негайно анулювати деякі зобов'язання перед ЄС. «Будь-які односторонні кроки сильно загострять напруженність у відносинах з ЄС. Брюссель розглядає варіанти дій у відповідь, в тому числі скасування привілеїв для британських компаній на єдиному ринку», - говориться в статті.

Автор зазначає: з юридичної точки зору для британських компаній нічого суттєво не зміниться в найближчі місяці, якщо не роки. Офіційний розрив з ЄС відбудеться нескоро. «Але Британію охопить політична сум'яття: вирішується доля Девіда Кемерона і його уряду», - йдеться в статті. На призначення нового прем'єра консерваторам може знадобитися кілька місяців. Не виключені дострокові парламентські вибори.

Тим часом «почати серйозні переговори буде неможливо, поки Британія не вирішить, як вона хоче здійснити розлучення і яких домовленостей зажадає після виходу з ЄС», застерігає газета. Один з головних ризиків для економіки - довгий період очікування між виходом Британії з ЄС і вступом в силу нових торгових угод. Глава Євроради Туск сказав, що скасування зобов'язань за договорами буде «щодо нескладної», але вести переговори про нові стосунки «набагато складніше» - це займе не менше п'яти років «без будь-якої гарантії успіху».

У разі «жорсткої посадки» британські компанії втратять привілейований доступ до європейських ринків. «Можна організувати більш м'який перехідний період, але це буде вимагати одноголосного схвалення всіх членів ЄС», - пише газета.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: