Чеський генерал: НАТО повинно реагувати на військові навчання Росії, а не хникати з цього приводу

Чеський генерал: НАТО повинно реагувати на військові навчання Росії, а не хникати з цього приводу
rus.tvnet.lv

Альянс не має скаржитися, що суперник раптом почав грати «не за правилами»

Захід зобов'язаний навчитися проводити масштабні військові навчання. Такої думки дотримується Чеський генерал Петр Павел, який нині є головою Військового комітету НАТО, пише чеське видання ECHO24.

«Хникати з приводу того, що Росія проводить навчання так часто, що це видається «агресивними» і «тривожними» діями, немає сенсу. Така нинішня міжнародна обстановка, і Альянс повинен адекватно на це реагувати, а не скаржитися, що суперник раптом почав грати «не за правилами», - підкреслив він.

Генерал Павел також висловився проти будівництва нових великих баз, які в разі війни стали б першою привабливою ціллю. Сили НАТО повинні «перебратися» до Центральної і Східної Європи, але замість «постійної» йдеться про «наполегливу» присутність, відзначає видання.

Різниця полягає в тому, що сили Альянсу повинні періодично переміщатися з бази на базу, проводити навчання і підтримувати високу боєготовність.

«Росіяни тепер спокійно проводять раптові військові навчання за участю десятків тисяч військових, а для Альянсу подібне є чимось надзвичайним. Без участі американців навчання в Європі виглядали б на тлі російських смішно. Під час холодної війни все було інакше: витрати на оборону розподілялися між США і Європою в середньому 50 на 50, однак тепер західноєвропейські країни пожинають гіркі плоди своїх необдуманих бюджетних скорочень», - зазначає видання.

Журналісти ECHO24 припускають, що американці будуть співпрацювати з тими країнами, які продемонструють справжнє бажання це робити, а також з якими у НАТО збігатимуться інтереси. Більшість «старих» країн ЄС не мають ані першого, ані другого, тому варто очікувати, що в кулуарах варшавського саміту представники США будуть критикувати найбільше саме їх.

«Старі спокійні часи закінчились, і той, хто просить допомоги у союзників, повинен довести конкретними діями, що заслуговує цієї допомоги, і сам робить щось для своєї оборони», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: