Деканоідзе пішла з посади через політичний тиск , - нардеп

Деканоідзе пішла з посади через політичний тиск , - нардеп

Найєм зазначив, що новизна якостей Національної поліції призвела до конфліктів і шаленого політичного тиску на керівника

Голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе була першим незалежним керівником правоохоронних органів і пішла зі своєї посади через шалений політичний тиск. Про це в ефірі Громадського розповів народний депутат України і член колегії МВС Мустафа Найєм.

За словами депутата, в Національної поліції були системні проблеми, пов'язані з тим, що це був перший правоохоронний орган, який став незалежним від політики.

«Туди прийшла людина з громадськості, не з системи, яка ніколи не працювала у правоохоронних органах України. Цей орган намагались дуже довго підпорядкувати політикам. За часів Януковича і Ющенка цей орган був політичним — він захищав або ту, або іншу сторону. Зараз, в перший раз, цей орган очолила людина політично незалежна», — вважає Найєм.

Депутат зазначив, що новизна якостей Національної поліції призвела до конфліктів і шаленого політичного тиску на керівника.

«Керівники департаментів, обласних представництв так чи інакше узгоджувались політично. Це — біч, проти якого ми маємо виступати в подальшому. Узгодження йшли з політичними партіями, з адміністрацією президента, з керівництвом міністерства. Це традиційна історія», — розповідає він.

Найєм висловив переконання, що стара міліція була дуже закритою системою, яка вороже реагувала на нових людей, і це вплинуло на відносини в аппараті управління нового правоохоронного органу.

«Це було на рівні вищих чинів. Вони, як люди з військовою дисципліною, підкорювались, але було зрозуміло, що було якесь несприйняття. Це очевидні речі. Нововведення в системі, патрульна поліція, переатестація, створення нових підрозділів — це все було фактором спротиву і фактором стресу для самої Хатії. Сукупність цих факторів призвела до того, що Хатія пішла у відставку», — впевнений депутат.

На його думку, поліція, яка стала фактично окремою структурою від МВС, яка просувала реформаторський дух попри небажання міністерства.

«Це була та сама Національна поліція, яка контролювала громадську безпеку і під час маршу «Азову», і під час гей-параду. Це та сама національна поліція, яка витримала протестну «Хресну ходу», — переконаний він.

За його словами, єдина річ, якої уряду потрібно притримуватися для ефективної роботи та розвитку поліції — це дотримання закону, невтручання у її справи.

«Не треба порушувати закон. Не треба викликати голову національної поліції до себе в кабінет і змушувати когось залишати на посадах або прибирати з посад, або натякати натякати на якісь фігури. Не треба відправляти лідерів політичних сил в її кабінет. Не треба їй дзвонити і говорити, де, як і кого треба пересунути, як робили деякі народні депутати. Це все і є політичний тиск», — запевнив Найєм.

На переконання депутата, поліція не відстоювала нічиї політичні інтереси, і такий стан справ слід зберігати надалі. Для цього, вважає він, поліції потрібен лідер з особливими якостями.

«Потрібен лідер, керівник, який матиме дух реформ, матиме підтримку суспільства і розуміє філософію змін. Я сподіваюся, що наступний голова нацполіції буде саме такою людиною. Поліція сама змінюється. Сподіваюся, що наступний керівник це збереже. Такі речі важко втілювати і дуже легко згортати», — зазначає Найєм.

Як повідомлялось, 14 листопада стало відомо, що Деканоїдзе подала у відставку. Раніше ЗМІ повідомляли, що тимчасовим виконуючим обов'язки буде призначений Вадим Троян, перший заступник Деканоїдзе. Однак, Хатія Деканоїдзе заявила, що сумнівається в його політичній незалежності. «Вважаю за необхідне в найкоротші терміни провести відкритий і прозорий конкурс на посаду нового глави Національної поліції України», - заявила Деканоідзе.

У свою чергу глава МВС Арсен Аваков заявив, що рапорт про відставку Деканоїдзе подала ще 11 листопада. За його словами, «це був складний, але дуже важливий етап, який увійде в історію української поліції».

Нагадаємо, 7 листопада на скликаній прес-конференції Саакашвілі заявив, що вирішив подати у відставку. 9 листопада президент Петро Порошенко звільнив голову Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі із займаної посади.

Серед головних претендентів на посаду голови Одеської ОДА ЗМІ називаютьпершого заступника глави фракції «Блок Петра Порошенка» Ігоря Кононенка і першого заступника голови Адміністрації президента Віталія Ковальчука.

Читайте також матеріал «Главкома»: Відставка Хатії Деканоїдзе: головні факти

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: