День виборів: Румунія, Македонія, Киргизія обирають депутатів, а Придністров’я - «президента»

День виборів: Румунія, Македонія, Киргизія обирають депутатів, а Придністров’я - «президента»
Голосування на виборах

Голосування на виборах уже почалося

У Румунії та Македонії проходять вибори в парламент, Киргизія обирає місцевих депутатів, а невизнане Придністров’я оголосило про «президентські вибори».

У Румунії приблизно 18 мільйонам зареєстрованих виборців належить визначити майбутніх депутатів і сенаторів парламенту. На 466 мандатів претендують близько 6,5 тис. кандидатів. Всього працюють 1254 виборчі дільниці в самій країні, ще 417 - за кордоном. Вперше після 2004 року голосування проходить за партійними списками. Також вперше на виборах в Румунії використовується електронний моніторинг явки виборців (для уникнення багаторазового голосування) і підрахунку голосів комісіями.

Для забезпечення правопорядку в день виборів у Румунії мобілізовані 45 тис. поліцейських і жандармів, повідомили в МВС країни.

У Республіці Македонія відбуваються дострокові парламентські вибори. Працюють 3 тис. 480 виборчих дільниць. Згідно з інформацією Державної виборчої комісії (ДВК), право голосу в балканській державі мають 1 млн 784 тис. 416 громадян. У виборчому процесі беруть участь шість політичних партій та п'ять коаліцій. Основними з них є «Коаліція за кращу Македонію» на чолі з правлячою Внутрішньою македонською революційною організацією - Демократичною партією македонської національної єдності (ВМРО-ДПМНЄ) лідера і екс-прем'єра Ніколи Груєвського, опозиційні сили, очолювані Соціал-демократичним союзом Македонії (СДСМ) голови Зорана Заева, «Коаліція за зміни і справедливість», головою якої є керівник партії «Демократичний союз» Павел Траянів, «Коаліція ВМРО за Македонію».

У Киргизії проходять не лише вибори депутатів місцевих органів влади, а й референдум про внесення змін до конституції. За даними Центральної виборчої комісії з проведення виборів і референдумів (ЦВК) в республіці, на території країни відкриті 2330 виборчих дільниць, до участі в голосуванні допущені 2851 тис. громадян, які раніше пройшли процедуру біометричної реєстрації. З метою мінімізації ризиків фальсифікації підсумків голосування всі виборчі дільниці оснащені обладнанням з зчитування біометричних даних громадян та електронними виборчими урнами.

Зміни до конституції будуть внесені в разі, якщо їх схвалять більше половини тих, хто проголосував. З ініціативою внесення поправок в основний закон Киргизії влітку нинішнього року виступила група депутатів національного парламенту, їх ідею пізніше підтримав президент країни Алмазбек Атамбаєв. У разі позитивних результатів плебісциту будуть змінені близько 30 статей конституції. Поправки почнуть діяти з грудня наступного року, вони передбачають скорочення повноважень президента, розширення прав прем'єр-міністра і парламенту, а також реформу судової та правоохоронної систем.

У невизнаній Придністровській Молдавській республіці проходять вибори так званого «президента». Як повідомили в Центральній виборчій комісії невизнаного регіону, для участі в голосуванні у виборчі списки включено понад 400 тисяч осіб. На час проведення «виборів» введено посилений режим міграційного та прикордонного контролю, який триватиме до понеділка, 12 грудня. Фаворитами вважаються нинішній лідер Придністров'я Євген Шевчук і голова «Верховної ради» регіону Вадим Красносельський.

Нагадаємо, в Україні сьогодні також вибори - депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів обирають у 41 об’єднаній територіальній громаді, утвореній в процесі децентралізації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: