Депутат розповів, що завадило Нацполіції провести обшук в НБУ

Депутат розповів, що завадило Нацполіції провести обшук в НБУ
Валерія Гонтарева

Ігор Луценко зазначив, що Нацполіція – єдине силове відомство, яке зробило спробу провести розслідування

У найближчих кілька днів до Генеральної прокуратури, НАБУ, Нацполіції і СБУ буде відправлено депутатську заяву про кримінальне правопорушення глави Нацбанку Валерії Гонтаревої. Про це заявив народний депутат, член Комітету з питань запобігання та протидії корупції Ігор Луценко.
За його словами, наразі зібрано близько 30 підписів народних депутатів від усіх парламентських фракцій.

«Того ж дня, коли я ініціював цю заяву, підписалося близько 30 депутатів. Мета не в тому, щоб підписати максимальну кількість людей. Ось коли ми прийматимемо якусь окрему постанову, тоді важливо буде, щоб підписалося якомога більше депутатів. Мій помічник у найближчі день-два перешле цю заяву до чотирьох силових відомств», – зазначив депутат.
Луценко наголосив, що йдеться про політичну вимогу до силових органів захистити «права і свободи людей від порушення прав і свобод з боку посадових осіб Національного банку».

На його думку, депутатське звернення має прискорити розслідування проти голови НБУ, дати зрозуміти силовим структурам, що є запит суспільства на це розслідування.
«Ми повинні звернутися за 214 статтею КПК (початок досудового розслідування. – Ред.), щоб вони зареєстрували, і потім будемо ходити, вимагати від них слідчих дій. Якщо вони не зареєструють, ми будемо з ними судитися. Тому що це явне порушення», – зазначив парламентарій.
При цьому Луценко зауважив, що у жодному силовому відомстві не поспішають розслідувати правопорушення з боку глави Нацбанку.
«Ми бачимо, що у жодній інституції немає жодних дій по відношенню до Нацбанку. Ні від ГПУ, ні від НАБУ. Останні взагалі у своїй стандартній манері відмовляються реєструвати провадження. Схоже, вони не відчувають своєї здатності щось із нею (Гонтаревою. – Ред.) зробити», – заявив Луценко.
За його словами, єдине силове відомство, яке зробило спробу провести розслідування – Національна поліція. «Вони приїжджали в НБУ, збиралися як мінімум проводити обшук, а то й вручити підозру. Але їх «відбили» завдяки тому, що Гонтарева закотила істерику Порошенку, Порошенко змушений був телефонувати Авакову, і той відкликав слідчих, які приїжджали. Але, думаю, в цьому вихід – натиснути на Нацполіцію, бо вони єдині, хто хоч щось намагався зробити в цьому плані», – заявив Луценко.
Нагадаємо, минулого тижня група депутатів з парламентського комітету з питань фінансової і банківської діяльності звернулася до Генпрокуратури і НАБУ з вимогою надати інформацію про можливу причетність Гонтаревої до відмивання коштів оточення колишнього президента Януковича. За словами глави комітету Сергія Рибалки, вони також планують отримати інформацію від самої Валерії Гонтаревої: вона має виступити на банківському комітеті зі щорічним звітом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: