Директор «Google Україна» пояснив, як на карті з’явився об’єкт із назвою «ЛНР»

Директор «Google Україна» пояснив, як на карті з’явився об’єкт із назвою «ЛНР»
Директор «Google Україна» Дмитро Шоломко
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Такі інциденти були зумовлені підходом компанії, тепер це змінено

Директор «Google Україна» Дмитро Шоломко пояснив, яким чином у минулому на картах Google з’являлися позначки об’єктів, утворених окупаційними адміністраціями на захоплених українських територіях, зокрема в Криму. Відповідні роз’яснення він надав в інтерв’ю «Главкому».

За його словами, такі інциденти були зумовлені тим, що будь-яка людина могла наносити об’єкти на карти. Тепер така можливість зникла, і компанія впровадила новий підхід до редагування карт.

«Був такий продукт - Map Maker або «Картограф». Через нього, по суті, можна було робити будь-які зміни. Я вам можу й інший приклад навести, який створив нам дуже багато проблем. Приміром, у Луганську створювали якийсь об’єкт, типу кіоск зі збору макулатури, і називали «Луганська народна республіка». І потім пошук по «ЛНР» видавав це місце в Луганську. Преса з того боку починала писати: «О, Карти Google визнали «ЛНР». Саме через такі ситуації цей продукт закрили. Зараз будь-яка людина будь-що там не поміняє. Google фактично повернув собі контроль над мапами, над змінами до них. І замість «Картографа» поступово запускає новий сервіс - Local Guides (Місцеві експерти). Там є кілька рівнів можливостей для людей. Залежно від активності користувача, можна працювати так чи інакше з мапами. На низьких рівнях, наприклад, ви можете просто додавати фотографії їжі в ресторанах, в яких ви знаходитесь, години роботи або панорами місць, які відвідуєте. На нових рівнях відкривається новий функціонал. Окрім того, в цьому сервісі постійно з’являються нові функції, які фактично замінюють «Картограф», але вже під модерацією Google, без самодіяльності, що була», - сказав Шоломко.

Керівник українського офісу зазначив, що отримати найвищий рівень доступу зможе людина, що дуже багато завантажує фото або додає іншу корисну інформацію. З підвищенням рівня буде додаватися функціональність. Експерти вищих рівнів, починаючи із сьомого, зможуть змінювати назви вулиць. Всього рівнів - 10.

Шоломко зізнався, що сам має лише шостий «рівень доступу», а десятим рівнем в Україні володіють троє-четверо людей. Загалом, за його словами, найвищого рівня у світі мало хто досяг.

«Раніше був не такий жорсткий контроль, як зараз. Існували рівні волонтерів: якщо у вас не було історії, ви могли зробити якусь зміну, а людина з великою історією змін могла цю зміну затвердити, і щось з’являлось на мапах. Зараз це працює по-іншому. І модерація у Google фактично власна. Тому, сподіваюсь, таких речей, як «Державна зрада» чи «ЛНР» над кіоском, уже не буде», - додав керівник «Google Україна».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: