Експерт пояснив, чому слова Путіна про те, що з Україною в СНД можна не рахуватися, нікчемні

Експерт пояснив, чому слова Путіна про те, що з Україною в СНД можна не рахуватися, нікчемні
Саміт СНД

Слова Путіна про безправність України в СНД не відповідають дійсності, заявив Данильченко

Нестатутне членство України в СНД жодним чином не зменшує, не звужує її прав та ініціатив. Такий висновок давно зробив Економічний суд СНД. Про це повідомив в інтерв’ю «Главкому»постійний повноважний представник України при СНД (2000–2004 рр.) Олександр Данильченко, коментуючи заяву президента РФ Володимира Путіна на нещодавньому саміті глав СНД, що оскільки Україна нестатутний член, то з нею ніхто не повинен рахуватися в співдружності.

Данильченко також пояснив, чому Україна не є статутним членом СНД. «Коли проект статуту було підготовлено, виявилося, що більшість розділів Статуту СНД суперечить застереженням України до Угоди про створення СНД. Тому підписано нами бути не може. Відбулося більше 20 раундів зустрічей, під час яких виявилося, що якщо Україна підпише цей документ, я умовно зараз скажу, то застереження буде таке: підписувати, крім розділів 3, 4, 5, 7, 8. Виникає питання, а що тоді підписувати? Тому було вирішено, що підписання з нашого боку не буде», - сказав він.

Данильченко розповів, що «колись давно» виникло питання: які права і обов’язки мають держави з різним статусом у рамках Співдружності? «Економічний суд СНД не за нашою ініціативою розглядав це питання. Рішення було таким, що в СНД існують держави-засновниці: Україна, Білорусь, Росія, які підписали первісну угоду, до яких згодом приєдналося ще дев’ять держав; держави-учасниці, тобто ці троє і дев’ять, але сьогодні вже без Грузії; статутні члени СНД, які окрім Угоди про створення СНД, підписали і ратифікували Статут СНД. Україна є нестатутним членом. З цього приводу Економічний суд СНД зробив висновок, який ми прийняли беззастережно, про те, що нестатутне членство України в СНД жодним чином не зменшує, не звужує її прав та ініціатив. Тому слова Путіна на тому саміті не відповідають дійсності», - підкреслив представник України при СНД в 2000-2004 рр..

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: