Експерт розповів, чому британські політики-прибічники Brexit припиняють політичну кар’єру

Експерт розповів, чому британські політики-прибічники Brexit припиняють політичну кар’єру
radiosvoboda.org

Євроскептики досягли, чого хотіли, і тепер не знають, що з цим робити

Прибічники ідеї Brexit у Великобританії – це політики-популясти, які після референдуму злякались відповідальності. Так експерт «Майдану іноземних справ» Олег Бєлоколос прокоментував «Главкому» заяву про відставку Найджела Фараджа, лідера Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP).

«Вже почались серйозні наслідки: впала у ціні британська нерухомість - основний актив пересічних британців. Вони вже збідніли. Я думаю, що стагнація чекає на британську економіку. І це лякає євроскептиків», - зазначив він.

За словами аналітика, політики-прихильники виходу Британії з Євросоюзу «отримали те, що хотіли, і не знають, що з цим робити далі». «Як виявилось, програми практичних дій у них немає. Вони побачили, що люди виходять на вулиці і висловлюються своє невдоволення. Країна виявилась розколотою, це вкрай небезпечні, безпрецедентні речі», - додав він.

Бєлоколос додав, що євро скептики також злякались такої різкої реакції Євросоюзу, «який сказав: «добре, давайте швидше починати процедуру виходу Британії з ЄС». У них були якісь безпідставні ілюзії».

Водночас він додав, що вся відповідальність за ситуацію у Великобританії лежить на Девіді Кемероні. «По-перше, він хибно оцінив ситуацію з точки зору своїх можливостей і свого впливу. В 2014 році він домігся того, що Шотландія проголосувала на референдумі негативно – вважав, що це його здобуток, потім він у 2015 році виграв парламентські вибори. Він вирішив, що він зараз винесе питання про ЄС на референдум, і після цього ще років 20 про цю тему вже ніхто не згадуватиме. Він же увійде в історію як політик, який зберіг основний напрямок зовнішньої політики, певні привілеї для Британії в ЄС», - розповів аналітик.

Однак, за словами Бєлоколоса, політичні амбіції зіграли з Кемероном поганий жарт. «Він переоцінив себе і недооцінив своїх опонентів, які діяли агресивно і креативно. Оскільки не виключається через пру років референдум про незалежність Шотландії, але сьогодні ясно, що вона проголосує за відокремлення від Британії. Кемерона зрадив здоровий глузд, натомість переважали амбіції», - резюмував експерт.

Як раніше повідомлялося, лідер Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) Найджел Фарадж, який виступав за вихід Британії з ЄС, оголосив, що піде у відставку. Він заявив, що виконав своє завдання. Крім того, колишній мер Лондона Борис Джонсон заявив, що не висуватиме свою кандидатуру на пост глави Консервативної партії і прем'єр-міністра Великобританії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: