Експерт розповів, чому при всій любові до СРСР Путін не святкує річницю революції 1917 року

Експерт розповів, чому при всій любові до СРСР Путін не святкує річницю революції 1917 року
Володимир Путін

Путін уже вибрав з радянського минулого те, що йому потрібно, і масові повстання в концепцію не вписуються

На Росію стрімко насувається 100-річна річниця революції 1917 року, що стала тією доленосною подією, яка визначила умови глобального ідеологічного протистояння в 20-му столітті, нагадує у своїй статті для американського видання Newsweek Вільям Померанц, заступник директора Інституту перспективних російських досліджень імені Кеннана у Вашингтоні. Втім, президент РФ Володимир Путін не збирається святкувати цю подію.

«Путін уже вибрав з радянського минулого те, що йому потрібно: статус великої держави, контроль над економікою, перемогу у Другій світовій війні і національну стабільність. Столітня річниця революції 1917 року неминуче стає похмурою плямою серед цих вибіркових спогадів і може радше нашкодити Путіну, ніж допомогти йому в досягненні його цілей», – вважає експерт 

У статті йдеться, що суть революції 1917 року полягає в поваленні державної влади. Лютнева революція стала багато в чому спонтанним, погано організованим повстанням, яке лише за кілька днів поклало кінець 300-літній царській династії Романових і її правлячим інститутам.

«Путін уже відчув на своєму досвіді смак спонтанних повстань. Це сталося в 2011-2012 роках, коли він повернувся на третій президентський термін. Він жорстко (і вибірково) покарав деяких організаторів і учасників, одночасно прийнявши закони, які різко обмежили можливості для проведення демонстрацій і акцій протесту. Цілком очевидно, що Путін не хоче святкувати річницю масового протесту, який обернувся фатальними наслідками для правлячої еліти», – нагадує експерт.

У статті йдеться, що з точки зору Путіна, Ленін і більшовики скоїли два смертних гріхи, які не можна прощати. По-перше, в березні 1918 року Ленін погодився на підписання Брест-Литовського мирного договору, відповідно до якого Росія припинила свою участь у Першій світовій війні і передала частину своїх територій Німеччини. «Немає нічого більш священного, ніж єдність російської держави. Ця думка є основною ідеєю російської конституції 1993 року, і протягом всієї своєї кар'єри Путін просував такі політичні стратегії, які гарантують єдність російської держави», – зазначив експерт.

«Таким чином революція 1917 року, на думку Путіна, була катастрофою, оскільки вона безпосередньо привела до відмови від територій, що були невід'ємною частиною Російської імперії», – резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: