Експерт розповів про ризики обіцяного Гройсманом підвищення «мінімалки»

Експерт розповів про ризики обіцяного Гройсманом підвищення «мінімалки»
Василь Юрчишин

Не є значною проблемою підвищення мінімальних соцстандартів, але важливо, щоб це відбувалося у відповідності до реальної економіки, зазначив Юрчишин

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин сумнівається, що анонсоване прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом підвищення мінімальної зарплати нейтрально вплине на інфляційні процеси. Про це він сказав «Главкому».

Експерт вважає частково справедливими заяви віце-прем’єра Павла Розенка, підвищення «мінімалки», зокрема, дасть можливість скоротити дефіцит Пенсійного фонду на 5–7 мільярдів та зменшити витрати на субсидії за ЖКГ. «Частково це справедливо, тому що підвищення зарплати підвищить відрахування у різні соціальні фонди. Дійсно, можна буде сподіватись на наповнення Пенсійного фонду і зменшення його дефіциту. Але лише в тому випадку, якщо не прийдеться змінювати всю систему пенсійного забезпечення. Так само якщо ми говоримо про субсидії, то, звичайно, було б добре їх скоротити, бо це нонсенс, коли держава витрачає на них мільярди, а зарплата при цьому залишається низькою. Найкращий хід зламати цю ситуацію – якраз підвищення зарплат», - сказав Юрчишин.

Але при цьому він зазначив, що незрозуміло, за рахунок чого це підвищення має відбутись і чому воно має нейтрально вплинути на інфляційні процеси. «Адже якщо розгониться інфляція, тоді є високі ризики, що ці 3 тисячі гривень наступного року будуть реально вартувати менше, ніж півтори тисячі на сьогодні», - вважає експерт.

На його думку, не є значною проблемою підвищувати мінімальні соцстандарти, але важливо, щоб це відбувалося у відповідності до реальної економіки, а не лише за рахунок емісії. Хоча, за словами Юрчишина, емісія теж має право на існування, «але тоді треба чітко розуміти, що реальний добробут зросте не вдвічі, як зарплата, а в кращому випадку на кілька відсотків».

«Підвищення заробітних плат ідеологічно потрібно, тому що реальні зарплати за два кризових роки (2014-й та 2015-й) впали десь на 20 %. І це провалля треба, звичайно, як можна швидше ліквідувати, але не за рахунок номінального короткострокового зростання», - підсумував експерт.

Нагадаємо, у середу, 26 жовтня, Гройсман запропонував підвищити мінімальну зарплату з 1600 гривень, які вона складе на кінець цього року, до 3200 гривень на початку нового.

До того ж прем’єр зробив цю заяву у розпал бюджетного процесу, коли кошторис на наступний рік вже був прийнятий в першому читанні, хоча ще не підписаний спікером через невизначеність з підвищенням депутатських зарплат. Від рівня мінімальної зарплати залежить дуже багато показників, причому як видатків, так і доходів, тож «перелопачувати» проект бюджету з урахуванням нового рівня «мінімалки» доведеться серйозно.

Більше читайте в матеріалі «Главкома» «Золото Гройсмана. Де прем’єр «викопав» гроші на підвищення «мінімалки»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: