Експерти розкритикували нову систему «Укренерго» з проведення аукціонів на експорт електроенергії

Експерти розкритикували нову систему «Укренерго» з проведення аукціонів на експорт електроенергії

Експерти назвали незрозумілою нову систему «Укренерго» щодо проведення аукціонів на експорт електроенергії

ДП НЕК «Укренерго» повідомило про зміни в проведенні аукціонів з продажу електроенергії в інші країни. Згідно з опублікованими на сайті компанії правилами, виставлений на аукціон експортний перетин для поставки електроенергії в Європу розділений на декілька потоків.

Експерти енергоринку впевнені, що такі зміни можуть мати під собою підтекст, який важко пояснити якоюсь об'єктивною економічною доцільністю, повідомляють Комментарии.uа.

Зокрема, мова йде про зміну правил аукціонів в інтересах третіх осіб - коли умови змінюються відповідно до потреб будь-якого учасника. Експерти вважають, що вважають зміну правил аукціонів «незрозумілою і непрозорою схемою».

«Умови аукціонів тепер справді відрізняються, пропонуються різні напрямки, є Росія, окремо Угорщина, окремо Румунія. Мені зараз складно сказати, яка конкретно причина призвела до таких змін», - зазначив президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут.

Немає версій щодо причин впровадження «Укренерго» нових правил аукціонів і у Валентина Землянського, директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України. «Мені невідомі причини поділу експортного перетину для поставки електроенергії в Європу на кілька потоків. Але тут потрібно розібратися», - підкреслив Валентин Землянський.

Деякі опитані експерти вважають, що зміна порядку проведення аукціонів тісно пов'язана з питанням транзиту електроенергії через територію України. Хоча Україні стратегічно вигідніше здійснювати прямі поставки електроенергії в сусідні країни – тобто, виробляти свою електроенергію, а потім її експортувати.

«Нам було б дуже вигідно, щоб ми експортували на всі напрямки, щоб ми виробляли більше. Зараз ми повинні використовувати всі можливості, всі, які дозволяють заробляти на виробництві електроенергії», - зазначив Олександр Нарбут.

Експерти підкреслюють: у сфері проведення аукціонів з'явилася непрозорість, оскільки немає ніякого пояснення причин і аналізу наслідків впровадження нових умов ні від самого «Укренерго», ні від міністерства.

За словами Олександра Нарбута, зараз немає митної статистики, яка б прозоро показала, як і куди прямує електроенергія з України.

«Нам потрібно більше цікавитися митною статистикою, щоб розуміти, що у нас продається на експорт, а що йде транзитом і в якому обсязі, потрібна прозорість і розуміння того, що відбувається на ринку», - повідомив Олександр Нарбут.

Нагадаємо, «Укренерго» опублікувала деталі аукціонів з експорту електроенергії в сусідні з Україною країни. Зокрема, постачання електроенергії з Острова Бурштинської ТЕС в Угорщину і Румунію продаються як окремі потоки потужністю 455 МВт і 50 МВт відповідно, всупереч встановленому рішенням міністерства єдиного потоку (Бурштинський острів – Європа).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: