Євродепутати просять Могеріні посприяти звільненню Сущенка

Євродепутати просять Могеріні посприяти звільненню Сущенка
Затримання Романа Сущенка

Члени Європарламенту просять Могеріні закликати Росію до звільнення українського журналіста

Група євродепутатів звернулася до високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні з проханням посприяти вирішенню справи незаконно затриманого в Москві українського журналіста Романа Сущенка. Текст листа, датованого 7 листопада, опублікував у своєму Twitter адвокат Марк Фейгін.

«Ми, члени Європейського парламенту та члени групи ЄС «Друзі України в ЄС», закликаємо до звільнення Романа Сущенка і просимо Вас, Високого представника Європейського союзу, закликати до його звільнення і вимагати від Росії поважати права українських громадян», – ідеться в листі. 

У зверненні, підписаному євродепутатами Наталі Грізбек, Пятрасом Ауштрявичусом, Зімантасом Бальчитісом, Міхаелем Боні, Анною Марією Корацца Більдт, Марком Демесмакером, Анною Фотигою, Анною-Марією Гомес та Тунне Келамом, ідеться про те, що російська влада 30 вересня незаконно затримала на своїй території українського журналіста Романа Сущенка.

«30 вересня Романа Сущенка було заарештовано російською владою під час його приватного візиту до Москви. З моменту арешту його утримують в ізоляторі «Лефортово» за звинуваченнями у шпіонажі», – описують євродепутати хроніку затримання Сущенка.

Водночас вони наполягають на тому, що арешт Сущенка та звинувачення, висунуті проти нього, є повністю «необґрунтованими та самочинними».

«Ми шоковані цим арештом, і більш загально ми стурбовані збільшенням незаконних арештів та незаконних затримань у Росії», – заявили євродепутати.

За їхніми словами, справа проти Сущенка є не чим іншим, як «незаконним актом проти українських громадян з боку Російської Федерації».

На думку депутатів, затримання Сущенка є ще одним прикладом політики залякування та переслідування, яку здійснює РФ.

Євродепутати попереджають, що справа Сущенка має бути хвилюючим сигналом для будь-якого потенційного відвідувача Росії, «де кожного може бути звинувачено у шпіонажі та затримано».

Нагадаємо, 2 жовтня, стало відомо, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року та кореспондентом у Франції з 2010-го, спланованою провокацією.

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: