Сущенка можуть протримати в СІЗО до двох років – адвокат

Сущенка можуть протримати в СІЗО до двох років – адвокат

Фейгін не виключає, що процес може затягнутися згідно з новим процесуальним кодексом РФ

Незаконно затриманого в Москві українського журналіста Романа Сущенка можуть протримати в СІЗО до двох років. Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін на прес-конференції в Києві.

«Процес може затягнутися згідно з новим процесуальним кодексом. До двох років може бути термін попереднього слідства», – сказав він.

За його словами, на найближчому судовому засіданні може бути розглянуто продовження арешту Сущенка. «30 вересня на два місяці обрали термін ув'язнення під вартою, він закінчується 30 листопада. Відповідно, десь 23–26 числа відбудеться засідання, яке продовжить термін утримання під вартою від 3 до 4 місяців», – припустив Фейгін.

Він зазначив, що на це засідання в Лефортовський суд уже можуть пустити журналістів. «Можливо, акредитувавшись заздалегідь, якимось українським журналістам є сенс приїхати. Але тільки тим, які виконають усі необхідні умови, зокрема проконсультувавшись з МЗС України, заздалегідь оголосивши публічно про те, що вони їдуть, і бажано зв'язатися зі мною, щоб я заявив про ту кількість журналістів, яка хоче побувати на засіданні, подавши відповідне клопотання», – сказав правозахисник.

При цьому він упевнений, що ЗМІ на сам процес не пустять, оскільки на ньому розглядатимуться питання, що становлять державну таємницю.

Фейгін також повідомив: якщо суд залишить запобіжний захід для Сущенка колишнім, він буде подавати оскарження до Мосміськсуду, а це означає, що вже протягом 2-3 тижнів відбудеться наступне засідання щодо оскарження цього рішення.

Водночас він не взявся давати прогноз щодо дати суду по суті: «За практикою і за термінами ми можемо мати справу від півроку до року попереднього слідства, хоча сам слідчий каже, що це все затягнеться».

«Зрозуміло, питання принципове і перебуває в політичній площині, і вони можуть як прискорити, так і затягнути його, але це залежить не від сторони захисту, а багато в чому від слідчого управління ФСБ», – сказав адвокат.

Нагадаємо, 2 жовтня громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

27 жовтня Московський міський суд відхилив скаргу на рішення суду про взяття під варту українського журналіста Романа Сущенка, затриманого у РФ за підозрою у шпигунстві.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: