ФСБ викрала Павла Гриба без відома КДБ Білорусі – військові експерти

ФСБ викрала Павла Гриба без відома КДБ Білорусі – військові експерти
Викрадений російськими спецслужбами на території Білорусі громадянин України Павло Гриб

Експерти не виключають, що якась група КДБ Білорусі знала і підігрувала операції ФСБ з викрадення українця без відома найвищого керівництва країни

Українського громадянина Павла Гриба, сина прикордонника, викрали на території Білорусі в кінці серпня 2017 року. Ця спецоперація відбулася без відома служби безпеки Білорусі. Таку думку висловили під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома» заступник директора Центру дослідження армії, конверсії, роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь і заступник директора ЦДАКР, випусковий редактор аналітичного бюлетеня ЦДАКР «Виклики і ризики», секретар неурядової Експертної ради з питань національної безпеки при ЦДАКР Володимир Копчак.

«Я схиляюся до думки, що українського громадянина Павла Гриба ФСБ Росії викрала без відома КДБ Білорусі. Такої думки я дійшов після спілкування з білоруськими колегами та експертами. Попри специфічну ситуацію в республіці Білорусь, експертне середовище там існує і досить потужне в плані розуміння тих процесів, які відбуваються. Інша річ, наскільки їхні оцінки й думки доводяться до вищого військово-політичного керівництва республіки Білорусь і особисто до Олександра Лукашенка. За нашими враженнями, ми отримали досить чіткі сигнали, що це ледь не вперше на території Білорусі та і взагалі СНД була операція без ставлення до відома відповідні служби. Ми можемо навести ситуацію, наприклад, з українським письменником Жаданом. Тоді руками білоруської сторони його досить коректно попросили виїхати з країни», - сказав Копчак.

На думку Самуся, доказом того, що не можна виключати, що викрадення Гриба відбулося без відома білоруської сторони, є реакція міністерства закордонних справ Білорусі.

«Вони обрали тактику спілкування Маші Захарової (Марія Захарова – офіційний представник МЗС РФ, яка відзначається хамською манерою спілкування. – Ред.), використовували тролінг, сарказм, це виглядало абсолютно неадекватно ситуації. Більше того, в Білорусі викрадення Павла Гриба було сприйнято досить тривожно, оскільки вони не зрозуміли, що відбулося. Російська Федерація ніяк не відреагувала на подію. Це все разом демонструє те, що міністр закордонних справ Білорусі Макєєв, який близький до Лукашенка, разом із президентом не володіють ситуацією. Можливо, якась група КДБ знала і підігрувала операції ФСБ без відома вищого керівництва Білорусі», - підсумував Самусь.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції:

Нагадаємо, Павла Гриба викрали на території Білорусі 24 серпня. Довгий час не було зрозуміло, де дівся хлопець. Згодом стало відомо, що ФСБ РФ перевезла його до Краснодарського СІЗО. 19-річного хлопця звинувачують у тероризмі. 

Влада Білорусі заборонила в'їзд в свою країну українському письменнику Сергію Жадану. Він був затриманий в Мінську, після чого провів ніч у міліцейській камері

Читайте також інтерв’ю інтерв’ю «Главкому» посла України в Білорусі Ігоря Кизими  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: