Голландський уряд таки вимагає перегляду угоди про асоціацію Україна-ЄС

Голландський уряд таки вимагає перегляду угоди про асоціацію Україна-ЄС
AFP

Влада Голландії не забула про результати антиукраїнського референдуму

Прем‘єр-міністр Голландії Марк Рютте, використовуючи позицію своєї країни, як головуючої у Раді Європи, домагається перегляду Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Курс на зміну певних пунктів Угоди країна взяла після проведення референдуму, під час якого більшість громадян висловилися проти ратифікації Асоціації. Про це йдеться у матеріалі «Главкому» «Асоціація Україна – ЄС: а баба Гаага проти?».

Перш за все, голландський уряд пропонує викреслити пункт про військову співпрацю України та країн Європи. Цю вимогу Ґаага обґрунтовує тим, що безпековими питаннями Євросоюзу опікується НАТО. Однак в межах Євросоюзу також існує як військова співпраця, так і військово-промислова. Згідно з нинішнім текстом Асоціації, Україна отримала нагоду та можливість модернізувати власну армію за допомоги саме співпраці з Європою, а ціла низка європейських країн, своєю чергою, відтепер може прямо співпрацювати з українською авіакосмічною галуззю.

Також голландські дипломати наполягають, аби Україна не мала «автоматичного доступу до європейського фінансування». Як відомо, країни, які підписали з ЄС асоціацію, починають отримувати від Єврокомісії кошти, призначені на розвиток різноманітних галузей – наприклад, на розбудову інфраструктурних проектів. Це – не кредити, а цільові субвенції, тобто повертати ці гроші не треба, за умови, що вони будуть використані за цільовим призначенням. Можливостей розкрадання таких субвенцій нема, бо гроші виділяються не умовним українським чиновникам, а йдуть напряму підрядникам, зазвичай іноземним, які передають проекти «під ключ» українському урядові.

Крім того, голландський уряд вимагає, аби в Асоціації було чітко прописано, що угода не дає Україні права стати членом Євросоюзу. Власне, про цю перспективу в Асоціації і без того нічого не прописано, але Нідерланди вважають, що цього замало.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: