Головний інфекціоніст МОЗ пояснила головні небезпеки цьогорічної епідемії грипу

Головний інфекціоніст МОЗ пояснила головні небезпеки цьогорічної епідемії грипу

Грип типу «А» буває двох різновидів, які циркулюють і мають клінічне значення, це грип Н1N1 і грип Н3N2

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ, доктор медичних наук Ольга Голубовська в інтерв’ю «Главкому» розповіла, що традиційно щорічно у всьому світі циркулюють три або інколи чотири штами вірусу грипу.

«Частіше за все три. Два з них є грипом типу «А» і один грип типу «В». Щодо вірусу «С», то він ніколи не викликає епідемій, спалахів хвороб, дуже рідко викликає спорадичні форми захворювань (поодинокі захворювання). Грип типу «А» буває двох різновидів, які циркулюють і мають клінічне значення, це грип Н1N1 і грип Н3N2. Грип типу Н3N2 має різні назви – залежно від регіону, де його було виявлено. Це не новий штам вірусу, він уже циркулював у світі багато років. Цей вірус небезпечний для дітей і осіб похилого віку. Він може викликати й тяжкі форми хвороб, котрі, як правило, обумовлені приєднанням вторинної флори, різних бактеріальних пневмоній, синуситів тощо. Найнебезпечнішим для дорослих є грип Н1N1. Він радикально відрізняється від грипу H3N2. Це так званий пандемічний штам, або «каліфорнійський», який з’явився у світі у 2009 році. Найголовніша його відмінність полягає у тому, що він може викликати дуже тяжкий стан, який у медицині називають гострим респіраторним дистрес-синдромом, а у народі – набряком легенів», - розповіла Голубовська.

За її словами, існує велика ймовірність, що саме цей небезпечний штам грипу домінуватиме цієї зими.

«Він обов’язково буде, бо, як я вже казала, три штами постійно циркулюють. Та чи домінуватиме саме цей, невідомо. Минулого року, на жаль, домінував саме H1N1. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, саме цей штам викликав до 80% усіх захворювань на грип. Цього ніхто не знає. Грип розвивається за своїми власними законами. Незважаючи на загальну всесвітню мережу моніторингу, ми хіба що можемо лише констатувати факт, що з’явився новий штам вірусу грипу. Для людей найнебезпечнішим є поява нового пандемічного штаму. Тоді смертність може бути зовсім іншою. Смертність від штаму H3N2 в популяції становить 0,1% і навіть менше. А від грипу H1N1 – до 10% і більше з-поміж зареєстрованих випадків. Різниця дуже велика. Ще однією особливістю цього небезпечного штаму є те, що він вражає вибіркові групи ризику: хворі із зайвою масою тіла, цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, люди, які тривалий час приймають ацетилсаліцилову кислоту», - зазначила головний інфекціоніст МОЗ.

Більшість лікарів перед сезоном захворювань радять робити щеплення. Голубовська підкреслила, що щеплення є трикомпонентним, яке включає всі штами вірусу, що циркулюватимуть.

«Всесвітня організація охорони здоров’я щорічно змінює склад штамів вірусів у вакцинах залежно від прогнозу того, який штам цього року переважатиме. Дякувати богу, ми живемо в такому регіоні, де ніколи не було зафіксовано появу нового штаму вірусу пандемічного грипу. Вакцина захищає на рік, на сезон. Єдине, що слід пам’ятати, що навіть якщо людина вакцинована, вона також може захворіти на грип. Вакцина запобігає смертельним випадкам захворювань. Мало того, що смертність від Н1N1 є достатньо високою, так ще й незворотні зміни в легенях відбуваються протягом кількох днів», - пояснила лікар.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: