Гриневич: Кількість вишів буде скорочуватися, це неминуче

Гриневич: Кількість вишів буде скорочуватися, це неминуче
Міністр освіти і науки Лілія Гриневич

Університети, що не змогли привабити абітурієнтів, можуть об'єднатися з іншими вишами

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що необхідно підтягувати якість вищої освіти, яка є дуже неоднорідною в українських університетах. Про це вона сказала в інтерв’ю «Главкому».

Коментуючи масовий відтік українських студентів у закордонні навчальні заклади, Гриневич зазначила, що «ми повинні запропонувати якісну вищу освіту тут, тоді не будуть так масово виїжджати».

«Звичайно, для української системи вищої освіти відтік студентів - це втрата клієнта. Але це повинно стимулювати наші виші дбати про зростання якості освіти і своєї конкурентоспроможності», - сказала вона.

На її думку, університети, що не змогли привабити абітурієнтів, мають задуматися, як їм покращити свою спроможність. Гриневич не виключає, що таким вишам треба об’єднатися з іншими університетами. «Сумський університет утворився на базі двох університетів. Це якраз і є вдалий результат регіонального об’єднання», - привела приклад Гриневич.

«Академічні спільноти повинні самі дозріти до розуміння того, що далі так бути не може в їхньому закладі. Якщо ви не отримали держзамовлення, до вас не прийшли абітурієнти, це призводить до скорочення годин для викладачів. Академічні спільноти також повинні відігравати провідну роль в регіональній політиці. Для цього вони повинні бути міцними, мати наукові здобутки, вміти працювати з працедавцями. Важливо, щоб розпочався широкий дискурс про якість вищої освіти в Україні», - вважає міністр.

Крім того, вона звернула увагу на те, що ми весь час маємо спадання кількості абітурієнтів. «Це результат великого демографічного спаду 17-20 років тому. Це означає, що ліцензований обсяг, який є в наших вишів, значно більший, ніж є взагалі потенційних студентів, які там можуть навчатися», - сказала Гриневич.

«Неминуче мережа вищих навчальних закладів буде скорочуватися», - переконана міністр.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: