Єврокомісар: Процедура щодо «безвізу» Україні буде успішною, як і для Грузії

Єврокомісар: Процедура щодо «безвізу» Україні буде успішною, як і для Грузії

Україна виконала всі умови, і єврокомісар не чув жодних проблем ні з боку країн-членів ЄС, ні від європарламентаріїв

Єврокомісар з питань сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган вважає, що ситуація щодо просування процедури надання Україні безвізового режиму буде успішною, як і у випадку із Грузію.

«Я б сказав, щодо України ситуація повинна бути такою ж, як і у випадку Грузії. Вони виконали всі умови, і я не чув жодних проблем ні з боку країн-членів ЄС, ні від європарламентаріїв», – сказав Ган в інтерв’ю Радіо Свобода.

Комітет постійних представників (Coreper) держав-членів Європейського союзу вирішили дати «зелене світло» Європейській раді щодо початку переговорів з Європарламентом про лібералізацію візового режиму для громадян Грузії.

5 жовтня Рада ЄС висловила підтримку щодо надання безвізового режиму громадянам Грузії, з огляду на проведені цією країною реформи. Як заявив Пітер Яворчик, постійний представник Словаччини у ЄС, реформи у Грузії заслуговують довіри й такі зусилля слід заохочувати.

«Ми розраховуємо на підтримку Європарламенту у завершенні відповідних процедур, щоб громадяни Грузії змогли насолоджуватися безвізовим режимом якомога швидше», – додав дипломат.

У Раді ЄС наголосили, що набуття чинності лібералізації візового режиму для Грузії має настати разом з набуттям чинності новим «механізмом призупинення» лібералізації візового режиму на випадок його грубих порушень.

Тепер мають розпочатися переговори щодо «безвізу» для Грузії в Європейському парламенті, який має остаточно розглянути це питання на пленарній сесії наприкінці жовтня.

Ідеться про можливість короткотермінових, терміном до 90 днів упродовж кожних 180 днів, відвідин країн «шенгенської зони» з туристичними, бізнесовими чи сімейними цілями, але без права працевлаштування.

Щодо України на аналогічне рішення Комітету постійних представників очікують наступними тижнями.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: