Європарламент може проголосувати за механізм призупинення безвізу вже наступного тижня

Європарламент може проголосувати за механізм призупинення безвізу вже наступного тижня

Комітет ЄП сьогодні погодив механізм призупинення безвізового режиму

Європарламент може проголосувати механізм призупинення безвізового режиму на наступному тижні. Про це на своїй сторінці в Twitter написав брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

«Сьогодні після обіду конференція президентів Європарламенту буде вирішувати, чи ставити питання про механізм припинення лібералізації візового режиму на голосування наступного тижня», - повідомив Йозвяк.

Зазначимо, комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ (LIBE) сьогодні, 8 грудня 2016 року, схвалив механізм припинення безвізового режиму.

Тепер, коли угоду було підтверджено Комітетом постійних представників, постанову буде відправлено до Європейського парламенту на голосування в першому читанні і для прийняття Радою ЄС.

Основна мета переглянутого регламенту – зміцнення механізму призупинення. Державам-членам буде легше повідомити про обставини, які можуть спричинити призупинення дії, шляхом включення Єврокомісії в механізм з власної ініціативи і доручивши комісії направляти щорічні доповіді Європарламенту і Раді ЄС щодо того, чи продовжують треті країни відповідати необхідним безвізовим критеріям.

Згідно з проектом закону, держави-члени та Єврокомісія зможуть ініціювати механізм призупинення. Комісія займатиметься моніторингом ситуації у країнах, що мають безвізовий режим з ЄС, і звітуватимуть Європарламенту та Раді ЄС, чи відповідають країни умовам надання безвізового в'їзду, зокрема таким, як повага до прав людини.

Після повідомлення держави-члена (або запит простою більшістю держав-членів) або на основі власної доповіді Єврокомісія матиме один місяць на те, щоб прийняти рішення про призупинення безвізового в'їзду протягом дев'яти місяців. Це рішення набуде чинності автоматично.

Протягом періоду призупинення Єврокомісія спільно із зацікавленими країнами має знайти рішення ситуації, які призвели до призупинення дії безвізу.

Якщо ситуація не зміниться, то Єврокомісія не пізніше двох місяців до закінчення 9-місячного терміну може надати пропозицію продовжити тимчасове відновлення візового режиму на додатковий період до 18 місяців. Європарламент і держави – члени ЄС можуть заперечувати проти цього рішення.

Раніше повідомлялося, що президент Європейської ради Дональд Туск надіслав листа президенту Європейського парламенту Мартіну Шульцу, в якому закликав якнайшвидше домовитися про механізм призупинення.

Країни – члени ЄС чекали на поступки з боку Європейського парламенту. Зокрема, йшлося про суперечку щодо визначення категорій осіб, на яких поширюватиметься призупинення на першому етапі.

Читайте також матеріал  «Главкома»: «Не дуже й треба». Як українців готують до зриву безвізу?» 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: