Яценюк летить у Брюссель обговорити «завислі проблеми»

Яценюк летить у Брюссель обговорити «завислі проблеми»
Лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк

Насамперед це – безвіз та «голландське питання»

Лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк летить із триденним візитом до Брюсселя, аби зустрітися з лідерами ЄС і обговорити питання надання «безвізу» Україні, стримування РФ та продовження санкцій, енергетичну безпеку та стратегічні питання щодо перспективи й бачення Об'єднаної Європи.

Про це повідомив у Фейсбуці радник Яценюка з міжнародних питань Данило Лубківський.

«Цю поїздку ми планували заздалегідь. Саміт Україна-ЄС підтвердив її необхідність. Зустрічей буде багато: Президент Європейської Ради Туск і Президент Європейського парламенту Шульц, віце-президенти Європейської Комісії Шефчович і Домбровскіс, комісари Ган і Еттінгер. І в нас багато тем для розмови», - зазначив він.

Лубківський наголосив, що Саміт Україна-ЄС «показав одну з базових проблем наших взаємин»: «Як ми бачимо майбутнє наших відносин? Це, насправді, головне питання».

У Брюсселі, за словами радника Яценюка, йтиметься про три блоки питань. Перший з них – це так звані «завислі проблеми», а саме безвіз, «голландське питання», тощо.

«Наша позиція - проста. Нам не потрібна чужа ласка. Нам потрібна впевненість у слові ЄС і його стратегічному баченні. Україна має що запропонувати до такого бачення», - написав Лубківський.

Другий блок питань стосується стримування Росії: «Санкції повинні бути продовжені. Втрата європейського консенсусу несе загрозу не Україні, а насамперед - самій Європі. Будь-які дрібні вигоди і маніпуляції навколо цього питання - ніщо, порівняно з непередбачуваними наслідками міжнародної безкарності Росії. Втеча від проблем і малодушність - перші симптоми повторення трагічних помилок», - наголосив радник Яценюка.

Він додав, що йтиметься і про про енергетичну безпеку: недопущення монополії «Газпрому» в Європі, будівництва «Північного потоку-2» і про остаточне скасування розширених лімітів для «Газпрому» на потужності газогону OPAL.

«Третій блок - майбутнє. Попри всі нинішні складнощі, треба наполегливо і ясно порушувати питання про майбутнє. Не варто сторонитися цієї теми. Чи вдавати небачений раціоналізм. Нехай не без проблем, але ми виконуємо умови, які показують здатність України бути відповідальним членом ЄС. І це треба пояснювати європейському обивателю вже сьогодні. Такий поворот розмови залежить не лише від Києва, але (і передусім) - від Брюсселя та інших впливових столиць», - підкреслив Лубківський .

Він переконаний, що тема України на десятиліття не має стати заручником емоцій чи капризів різних середовищ у Європі.

«Навпаки - саме тепер потрібна масштабна розмова з європейським суспільством про Україну, перспективу нашого членства і про бачення Об'єднаної Європи за участю всіх східноєвропейських держав», - написав радник Яценюка. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: