Кібератака на Україну: поліція отримала понад тисячу звернень

Кібератака на Україну: поліція отримала понад тисячу звернень
Вірус

Наразі вже розпочато 23 кримінальні провадження за фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні системи

За останню добу до департаменту кіберполіції надійшло понад 1000 повідомлень про втручання в роботу комп’ютерних мереж, що призвело до збоїв у їх роботі. З них офіційно із заявами до поліції звернулось 43 компанії. Решта звертались по допомогу та консультації, які надавали працівники кіберполіції.

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

«На даний час вже розпочато 23 кримінальні провадження за фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні системи як державних так і приватних установ, організацій, підприємств (ст. 361 Кримінального кодексу). Ще по 47 фактах вирішується питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань», - йдеться у повідомленні.

На даний час спеціалісти Департаменту кіберполіції та СБУ, інших профільних служб та компанії Cisco займаються розробленням декриптора.

Спеціалісти провели аналіз завантажувальної частини вірусу та на даний час стверждують що це шкідливе програмне забезпечення є модифікацією вірусу «Petya».

Зокрема, з’ясовано, що один із шляхів розповсюдження вірусної атаки на українські компанії став можливим через програму «M.E.doc». Крім того, задокументовано її розповсюдження за допомогою розсилання фішинговихелектронних листів від імені відомих компаній  або від імені адресатів, з якими до цього велася переписка.

У цих листах присутні посилання на завантаження шкідливих додатків (документів Word, PDF-файлів, таблиць та інших).  

Як повідомлялося, 27 червня Україну атакував масовий інтернет-вірус. Жертвами хакерської атаки стали Кабінет міністрів, Міністерство інфраструктури, Ощадбанк, Укргазбанк, Укрсоцбанк, OTP банк, Укрпошта, Нова пошта, Аеропорт Бориспіль, WOG, KLO, мережа гіпермаркетів Епіцентр, Чорнобильська АЕС, 24 канал.

Хакерська атака на Україну здійснювалася через програму M.E.doc, заявили у кіберполіції. Водночас, розробник M.E.Doc заперечує причетність до розповсюдження вірусу-здирника.

Вже 40 компаній перерахували 300 доларів у валюті біткойн інтернет-вірусу Petya. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: