Клімкін вважає, що завдяки російській агресії Україна укріпилась

Клімкін вважає, що завдяки російській агресії Україна укріпилась
Павло Клімкін у Берліні. Фото: pa/dpa/Bernd von Jutrczenka

«Зараз альтернатива є такою: або Україна матиме успіх, або вона більш не існуватиме, як єдина, європейська держава»

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна більш не є такою, якою вона була до протестів на Майдані, а російська агресія лише зміцнила нашу державу. Про це він розповів в інтерв’ю німецькому виданню Die Welt, переклад цієї статті здійснено виданням «Главком».

«Українці нині розуміють, що не буває незалежності задарма, що за свободу треба боротися. В якомусь плані російська агресія, таким чином, навіть зміцнила Україну», - наголосив глава МЗС.

Клімкін зазначив, що розвитку України вже назад не розвернути. «Зараз альтернатива є такою: або Україна матиме успіх, або вона більш не існуватиме, як єдина, європейська держава. Для нас це насправді – питання існування. І ЄС повинен розуміти: це - питання існування», - зазначив дипломат.

Міністр закордонних справ на питання, чи варто хвилюватися українцям через те, що  наступного року санкції ЄС проти Росії буде знято або принаймні пом‘якшено, зазначив, що це цілком фундаментальне питання для майбутнього ЄС загалом.

«Якщо сказати зараз: ми нічого не можемо зробити з Росією, яка не дотримується правил, тому ми поступаємося та відмовляємося від нашої солідарності, це матиме наслідки для виправдання самого існування ЄС та для довіри до нього як з боку самого Євросоюзу, так і з боку світу. Проблема полягає в тому, що у Європи нема єдиної стратегії і їй не вистачає спільної політичної волі щодо Росії. Ця проблема за своєю важливістю перевищує те, що наразі відбувається на Донбасі», - додав міністр.

Очільник МЗС України розповів німецькому виданню, як на його думку має виглядати спільна стратегія Заходу щодо РФ.

«Росії потрібна перспектива на майбутнє. Путінська система, насправді, в цьому глобальному світі є застарілою, або скажімо так: вона, принаймні, не є найефективнішою системою. Проте, з цього приводу Росія повинна приймати рішення сама. Але Євросоюз міг би надати нової динаміки розвитку єдиної стратегії. Для цього треба спочатку поставити питання – чого, власне, можна очікувати від Росії? Це – європейська країна, але з іншою ментальністю, з іншим суспільством та іншими цінностями. Російські інтереси полягають у тому, аби й надалі ослабляти ЄС, щоб потім паралельно розмовляти з окремими країнами, щоб їх натравлювати одна на одну», - вважає Клімкін.

Він нагадав, що Кремль прямо чи опосередовано підтримує політичні сили в Європі від лівих до правих, аби підірвати або грунтовно змінити європейську систему цінностей. Пропаганда, яку розгорнула Москва, є безпрецедентною. Аби ефективно їй протистояти, вважає керівник українського дипкорпусу, ЄС потребує спільної політичної волі. На майбутнє треба провести чітку червону лінію, яку Росія не має перетинати.

«Потрібно чітко відрізняти заходи, які зміцнять довіру до контролю над озброєнням, від довірливих стосунків з Росією. За допомоги цих заходів та контролю за зброєю в межах ОБСЄ стане значно складніше вести гібридну війну та просто надсилати до Донбасу 2000 танків та бронемашин. Але справжніх довірливих стосунків з Росією наразі бути не може, і не лише через цю гібридну війну на Сході України, що триває, - зазначив Клімкін. - З країною, керівництво якої навмисне не дотримується жодних правил, у ЄС не може бути подібних стосунків. Звичайно, з Росією треба й далі розмовляти. Росія – це реальність, навіть, якщо, зважаючи на нинішні тамтешні відносити, її можна вважати віртуальною реальністю. Але питання про довіру до Росії на деякий час знято. Аби її знову розбудувати, Росія повинна спочатку змінитися».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: