Країни НАТО готові покращити відносини з Росією за рахунок українських інтересів - експерт

Країни НАТО готові покращити відносини з Росією за рахунок українських інтересів - експерт

На думку Бадрака, реального поглиблення співпраці з НАТО у галузі створення озброєнь Україні поки що чекати не варто

Саміт Північноатлантичного альянсу не призвів до проривів, а в цілому Київ отримав від НАТО дзеркальну відповідь. Таку оцінку саміту НАТО у Варшаві 8-9 липня ц.р. надав керівник аналітичного Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак.
На його переконання, затвердження нового Комплексного пакету допомоги для України (Comprehensive Assistance Package), перспектива для України перейти до партнерства з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Programme) та збереження санкцій відносно Росії є лише частиною можливих кроків НАТО.
Водночас, Бадрак вважає, що й українська влада здійснила лише частину можливих зусиль у галузі оборонного реформування та підготовки до військово-технічного співробітництва з країнами НАТО, тому реального поглиблення співпраці у галузі створення озброєнь поки що чекати не варто, як немає поки що й перспектив переходу до підтримки України летальною зброєю. Він пояснив, що для переходу до конкретних проектів військово-технічного співробітництва потрібна суттєва модернізація нормативно-правової бази України та зміна принципів управління оборонною промисловістю, а цього в Україні не відбулося.
Бадрак впевнений, що європейські країни НАТО діють переважно в межах забезпечення власної безпеки та все більше надають сигнали щодо готовності покращити відносини з Росією, в тому числі за рахунок українських інтересів. В умовах, що склалися, найвагомішими досягненнями України могли б стати конкретні проекти військово-технічного співробітництва, що передбачало б розгортання спільних із західними оборонними компаніями виробництв, отримання оборонних технологій тощо.
«Від НАТО ми поки що можемо очікувати створення додаткових структур у сфері гібридної безпеки, активізацію військових навчань і вишколів українських сил оборони, ймовірно НАТО буде допомагати у розвитку Сил спеціальних операцій, ВМСУ та у створенні кіберпідрозділів», - вважає експерт, згадавши започаткування НАТО роботи низки трастових фондів для допомоги Україні.
Бадрак вважає найважливішим у співробітництві з НАТО для України перехід до практичної площини у сфері створення нових озброєнь, оскільки лише у такий спосіб «західні партнери можуть перетворитися на союзників». Такий перехід до нового етапу, на його думку, може відбутися лише за умов змін свідомості української влади, забезпечення прозорих, зрозумілих для Заходу правил гри на українському ринку, включаючи прийняття відповідних законів, програм та початку транспарентної приватизації частини підприємств оборонної промисловості, а також забезпечення захисту приватних і іноземних інвестицій. «Поки що українська влада до таких кроків не готова, як не готова залишити у минулому «ручне управління сектором безпеки», - констатує керівник ЦДАКР, додавши, що суспільство України набагато більше, ніж влада, готове до інтеграції України в НАТО.
Бадрак наголосив, що Україна має раз і назавжди відірватися від Росії у сфері оборонних технологій та виробництв озброєнь та військової техніки – без цього не варто очікувати на реалістичне повномасштабне співробітництво з країнами НАТО у сфері озброєнь.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: