Медик-волонтер Уляна Супрун розповіла, чим американська система освіти лікарів відрізняється від української

Медик-волонтер Уляна Супрун розповіла, чим американська система освіти лікарів відрізняється від української

В Україні студенти лише протягом останнього року починають більш-менш працювати в лікарнях, а реально працювати з пацієнтами – уже під час інтернатури

Кандидат на посаду очільника МОЗ та засновниця «Захисту патріотів» (організації, яка займається тренуваннями з тактичної медицини та забезпечує українських бійців покращеними індивідуальними аптечками за стандартами НАТО) Уляна Супрун в інтерв’ю «Главкому» розповіла, чим відрізняються американська та українська системи медичної освіти.

«В США дають небагато теорії й набагато більше практики. Це відрізняється від українського стилю навчання, де є дуже багато теорії й мало практики переважно тому, що немає спорядження, на якому можна практикуватися, - зазначила вона. - У мене є статистика по українських вишах, де є три кроки державних іспитів, які студенти мають складати на третьому, п’ятому й сьомому році навчання. І я порівнювала, як відбуваються ці іспити порівняно з американською системою».

Супрун повідомила, що сама навчалась в Америці і там складала іспити. Іспити першого рівня – це теорія. Другого – клінічні питання, усе письмово. Третього – практика.

«Потрібно не тільки відповідати на запитання, а й показувати, що ми вміємо робити. В Україні всі іспити теоретичні. Там немає великої частини практики. У нас, взагалі, відрізняється суттєво освіта. Я ходила чотири роки до університету й чотири роки до медінституту. У медінституті було два роки теорії, а два – стовідсоткова практика. По шість-вісім тижнів ми працювали з лікарями в кожній галузі медицини в лікарнях та приватних клініках», - зазначила волонтерка.

Вона нагадала, що в Україні студенти лише протягом останнього року починають більш-менш працювати в лікарнях, а реально працювати з пацієнтами – уже під час інтернатури.

«В Америці ж, приходячи на інтернатуру, ти вже маєш велику практику. І після завершення інституту, практичне навчання в Штатах є довшим. Я мала один рік інтернатури, чотири роки резидентури й ще один рік спеціалізації. Загалом у мене було чотири роки університету, чотири – медінституту й шість років суто практики, і лише тоді я була молодшим лікарем», - розповіла Супрун.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: