Мінкульт відреагував на вивезення Росією 38 картин Айвазовського з окупованого Криму

Мінкульт відреагував на вивезення Росією 38 картин Айвазовського з окупованого Криму

Мінкульт нагадує, що відповідно до статті 5 Гаазької конвенції 1954 року країна-окупант має докладати можливих зусиль для забезпечення охорони і збереження культурних цінностей території, що окупує

Україна закликає міжнародне товариство та відомства іноземних держав призупинити співробітництво з російськими установами в сфері культури. Відповідна заява розміщена на сайті Міністерства культури.

Таку заяву установа зробила через експонування картин Івана Айвазовського з колекції Феодосійської картинної галереї на виставці «Іван Айвазовський. До 200-річчя з дня народження» у Державній Третьяковській галереї у Москві.

У відомстві нагадали, що наразі Україна «позбавлена можливості будь-якого контролю за збереженням культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях, а особливо тих, які є складовою державної частини музейного фонду».

«Російським установам передаються рухомі культурні цінності, які незаконно вивозяться з території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя», – нагадує відомство.

Відтак міжнародна культурна спільнота, на думку міністерства, має «призупинити проведення іноземних виставок у російських музеях та виставок експонатів російських музеїв за кордоном».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: