МЗС Білорусі викликало українського посла через заяви про військові навчання

МЗС Білорусі викликало українського посла через заяви про військові навчання
Військові навчання «Слов'янське братерство – 2017» у Білорусі

Послу України сказали, що його заяви про військові навчання «не відповідають високому рівню дружніх відносин між Білоруссю і Україною»

У МЗС Білорусі викликали українського посла Ігоря Кизима через його висловлювання про навчання «Слов'янське братерство – 2017». Про це повідомляє прес-служба МЗС Білорусі.

«26 червня 2017 р. в МЗС Білорусі у зв'язку з тенденційними висловлюваннями у ЗМІ щодо навчання «Слов'янське братерство – 2017» був викликаний посол України в Республіці Білорусь», - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що раніше посол України в Білорусі Ігор Кизим заявив, що на білорусько-російсько-сербських навчаннях «Слов'янське братерство-2017» запрошеним військовим аташе «влаштували показовий фарс» і «театралізоване дійство». Посол тоді сказав, що навчання пройшли в іншому місці, куди не запросили жодного спостерігача, військового аташе і закликав Мінськ до відкритості на навчаннях.

Повідомляється, що українському послу «було вказано на те, що зроблені ним заяви не відповідають високому рівню дружніх відносин» між країнами, є некоректними і містять необґрунтовані звинувачення в недотриманні заходів довіри і безпеки в регіоні ОБСЄ.

У МЗС Білорусії сказали, що «увагу посла було звернено на те, що вчення «Слов'янське братерство – 2017» було проведено у повній відповідності з нормами міжнародного права і зобов'язаннями Білорусі в рамках ОБСЄ».

«При цьому запрошення військових аташе, в тому числі України, на це вчення було винятково жестом доброї волі з білоруської сторони, що свідчило про високу транспарентність заходу», - наголошується в заяві.

В білоруському зовнішньополітичному відомстві сказали, що країна «незмінно демонструвала щодо своїх українських сусідів військову довіру та відкритість».

«На наше запрошення військові спостерігачі України, як і інших сусідніх держав, спостерігали за активними фазами всіх основних військових навчань – від «Неман 2001» і до «Захід – 2013». Важливо врахувати, що в повній відповідності з нашими міжнародними зобов'язаннями ми могли б не запрошувати на них іноземних представників», - заявили в МЗС.

При цьому, в МЗС Білорусі вказали на те, що в цей період Україна «жодного разу не запрошувала військових спостерігачів з Білорусії для спостереження за найбільшою військовою діяльністю, що проводиться на українській території».

«Крім того, представники апарату військового аташе Республіки Білорусь в Україні з 2013 року не запрошували на жодне військове багатонаціональне або національне навчання, яке проводиться на українській території. Білоруська сторона розраховує на продовження конструктивного діалогу у сфері оборони і безпеки в регіоні», - підсумували у відомстві.

Нагадаємо, що на вересень 2017 року заплановані спільні навчання Росії і Білорусії «Захід-2017». Секретар РНБО Олександр Турчинов заявляв, що спільні російсько-білоруські навчання можуть бути підготовкою до наступальної операції. Пізніше президент Білорусі Олександр Лукашенко запевнив президента України Петра Порошенка, що навчання «Захід-2017» не перетворяться на підготовку до вторгнення в Україну.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: