Нацбанк зберіг обмеження на валютному ринку

Нацбанк зберіг обмеження на валютному ринку
Валютні обмеження

У Нацбанку кажуть, що існують ризики для цінової та фінансової стабільності

Національний банк України подовжив чинні тимчасові обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках у зв’язку з наявністю ризиків для цінової та фінансової стабільності. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Зокрема, продовжують діяти такі обмеження, як:

  • обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 65%;
  • 120-денний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів;
  • одноденний строк резервування гривні для купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку;
  • заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів;
  • купівля готівкової валюти фізичними особами на суму до 12 тис. гривень на день;  
  • ліміт на зняття готівки з валютного рахунку на суму до 250 тис. гривень на день тощо.

Заступник голови Національного банку Олег Чурій зазначив, що насамперед посилилися ризики для досягнення цілі з інфляції у 2017 році. «По-перше, зросла невизначеність унаслідок посилення політичної напруги. По-друге, підвищилася ймовірність затримки надходження офіційного фінансування через повільне впровадження заходів, передбачених спільною програмою України з МВФ», – сказав він.

Крім того, сьогодні існують короткострокові системні ризики для фінансової стабільності, пов’язані із можливим невиконанням окремими банками програм капіталізації за результатами діагностичного обстеження, додав Чурій.

В подальшому у разі зниження зазначених ризиків та за наявності  сприятливих передумов на грошово-кредитному і валютному ринках та в українській економіці в цілому Національний банк планує продовжити поступово пом’якшувати тимчасові обмеження, встановлені даною постановою, зазначають у НБУ.

Національний банк прийняв рішення зробити безстроковою постанову правління НБУ «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України». Тобто ця постанова діятиме до моменту скасування останнього з антикризових обмежень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: