Наслідки Brexit: політичні, економічні та соціальні побоювання європейських країн

Наслідки Brexit: політичні, економічні та соціальні побоювання європейських країн
Фото з відкритих джерел

Політики й дипломати з різних країн Європи вже готуються до різних сценаріїв

Якщо Велика Британія проголосує за вихід з Європейського союзу, це буде мати найсерйозніші наслідки для Європи: починаючи з фінансових ринків і закінчуючи стабільністю Євросоюзу. Політики і дипломати з різних країн Європи вже готуються до різних сценаріїв, в тому числі, до посилення голосів євроскептиків, до збитків у  торгівлі. Американське видання Politico проаналізувало можливі наслідки Brexit для різних країн-членів блоку

Влада Ірландії переживає через економічні наслідки виходу Великої Британії з ЄС. Якщо не брати до уваги Гібралтар, то Ірландія є єдиною країною в ЄС, яка має сухопутний кордон з Британією. Це та країна, яка найбільше втратить через Brexit. Щотижневий обсяг британсько-ірландської торгівлі становить 1,2 мільярда євро, створюючи в двох країнах близько 400 тисяч робочих місць. Ірландський уряд враховує найрізноманітніші варіанти, не бажаючи покладатися на волю випадку. На відміну від Єврокомісії і багатьох держав ЄС, Дублін відкрито готується до можливості Brexit. «Очевидно, що ми постраждаємо більше за всі країни-члени, а тому ми надзвичайно зацікавлені [в підтримці сприятливих відносин з Британією], і наші погляди в деяких областях будуть відрізнятися від інших країн», - сказав POLITICO ірландський міністр у справах Євросоюзу Дара Мерфі . За його словами, відновлення кордону між Ірландією та Британією стане «негативним кроком» в плані забезпечення гарантованого миру в Північній Ірландії відповідно до угоди, побудованим на тісних взаєминах між двома країнами. «Ми не думаємо, що існує загроза мирному процесу, але ... у нас таке відчуття, що будь-який крок назад є негативним», - заявив Мерфі. За його оцінкою, в разі виходу Британії у Ірландії з'явиться тільки один плюс: перспектива прискореного зростання, якщо британські фінансові інститути та компанії перемістяться туди, бажаючи залишитися в ЄС.

У Франції ж для себе вбачають іншу загрозу від Brexit: посилення позицій євро скептиків. Будучи членом-засновником Євросоюзу, Франція відома тим, що там знаходяться найсильніші євроскептики в Європі. Опубліковані в цьому місяці результати опитування, проведеного дослідницьким центром Pew, показують, що у французи навіть більш негативної думки про ЄС, ніж британці. Франція готова швидко припинити поширення негативних настроїв щодо ЄС у себе вдома і в інших країнах блоку. За словами високопоставлених дипломатів, це означає стрімкий розрив з Британією на договірній основі без будь-яких привілеїв, пільг і переглядів умов. Але у Франції є й інші заклопотаності. Ця країна вклала в Британію значні економічні інвестиції, і на британській території в даний час проживає понад 160 тисяч французьких громадян. Приблизно 400 тисяч британських громадян живуть у Франції і можуть зіткнутися з тим, що втратять свої права в ЄС. У політичному плані у Франції не буде вибору, і їй разом з Німеччиною та іншими країнами-засновниками ЄС доведеться взяти на себе роль лідера в подальшому функціюванні Євросоюзу після Brexit.

Бельгія, як і Ірландія, переймається через економічні наслідки Brexit. Бельгія не тільки той центр, де розміщуються основні органи управління ЄС; вона також є одним з найбільших торгових партнерів Великої Британії. У січні 2016 року банк ING провів дослідження і виявив, що Бельгія відноситься до числа найбільш уразливих країн через Brexit в тому плані, що він матиме серйозний вплив в торговому балансі так само, як на Ірландію, Німеччину і Нідерланди. «Все, що послаблює Європейський Союз, послаблює Бельгію», - заявив один бельгійський керівник, який передбачив, що наслідки будуть «серйозними і суворими».

З дещо іншою проблемою в разі Brexit стикнеться Люксембург: удар по моральному стану ЄС. Будучи одним з членів-засновників Європейського союзу, Велике Герцогство Люксембург, швидше за все, буде вражене тим ударом, який британці завдадуть європейському проекту, нехай навіть Brexit позитивно позначиться на бізнесі, оскільки фінансові компанії Сполученого Королівства безсумнівно захочуть відкрити свої філії в одному з найвідоміших податкових оазисів Європи. Прем'єр-міністр Ксав'є Бетель висловив стурбованість у зв'язку з тим, що ЄС зробив занадто багато поступок Британії, намагаючись не допустити її виходу, причому всупереч принципам ЄС, що гарантують свободу пересування людей і робочої сили. Але якщо Британія проголосує за вихід, Люксембург навряд чи стане наполягати на каральних заходах.

У Нідерландах також побоюються посилення євроскептицизму після Brexit. Голландські сили, що виступають проти ЄС, у квітні вже збурили спокій своїм сприянням опозиції в проведенні референдуму за угодою Євросоюзу з Україною, в якому багато хто вгледів сигнал про неприйняття європейської політики. Brexit може надати нові сили євроскептикам в цій країні. Голландію в цілому вважають союзником Британії, оскільки вони разом голосують із питань ліберальної економічної політики. Голландський прем'єр-міністр Марк Рютте, виступаючи минулого тижня на одному заході в Гаазі, зв'язав дві країни воєдино, заявивши: «У Британії вільна ринкова економіка, яка орієнтована назовні. Точно така сама економіка і у Нідерландів. Ми морехідні країни, які звикли торгувати і працювати з відкритими кордонами. Дуже важливо, щоб країна такого складу залишилася в складі ЄС ».

Німеччина найбільше переймається, що Brexit завдасть удару по моральному стану ЄС. Brexit стане потужним ударом по моральному стану, а може, і по вірі в європейську мрію, але Німеччина навряд чи буде зациклюватися на поганих новинах, навіть якщо вихід відбудеться. Високопоставлені європейські дипломати кажуть, що Берлін постарається зберегти свої міцні економічні відносини з Британією, яка є для неї важливим експортним ринком і місцем, де активно працюють багато німецьких компаній. Референдум навряд чи вплине на думку самих німців, які як і раніше підтримують єдність Євросоюзу. Але Brexit може мати серйозні наслідки для Німеччини як для головної рушійної сили блоку. Британія позбудеться своєї функції традиційного противаги Франції та Німеччини, а також посередниці між ними в ключових європейських справах. Так, Brexit ще більше зміцнить і без того солідні позиції Берліна в Раді ЄС, де Британія дуже рідко голосувала заодно з Німеччиною.

Тим часом Чеська Республіка переймається через економічні наслідки Brexit. Це ще одна країна, де дії Брюсселя щодо врегулювання міграційного кризи посилюють євроскептицизм і де ліві і праві політичні сили наполягають на проведенні референдуму про членство в ЄС. Чехія в цілому заодно з Британією в економічних питаннях і схильна зробити це розлучення полюбовним. «Якщо британський народ вирішить вийти з ЄС, нашим пріоритетом стане стримування негативних наслідків для європейської економіки і максимально можливе впорядкування процесу виходу, - написав по електронній пошті до редакції POLITICO чеський статс-секретар у справах ЄС Томаш Проуз. - Я впевнений, що ЄС зможе як і раніше координувати з Британією численні питання зовнішньої політики, а через НАТО і посилене співробітництво ЄС-НАТО також координувати її військові аспекти ».

Польща ж більше переймається долею своїх громадян у Великій Британії. Brexit матиме колосальний вплив на польську політику і економіку. В даний час в Британії живе і працює близько мільйона поляків, і дехто побоюється, що їм доведеться повернутися додому в пошуках роботи. Минулого тижня польський соціологічний інститут IBRiS провів дослідження і дійшов висновку, що якщо британці проголосують за Brexit, 47% поляків, які живуть в Британії, захочуть там залишитися, але 26% повернуться додому, якщо їх зусилля не увінчаються успіхом. Пам'ятаючи про це, дипломати ЄС кажуть, що Варшава намагатиметься діяти м'яко на переговорах про нові торговельні відносини з Британією, а може, спробує налагодити з нею особливі або партнерські відносини в обмін на надання прав польським громадянам, які живуть в Сполученому Королівстві.

З аналогічною польській проблемою стикнеться і Словаччина. Євробарометр недавно провів опитування громадської думки, який показав, що 75% словаків цілком задоволені своїм становищем в ЄС, а тому серйозного зростання євроскептицизму в разі виходу Британії там не очікується. Але ця країна буде домагатися того, щоб 90 тисяч словацьких громадян, які живуть в Сполученому Королівстві , не були кинуті напризволяще, якщо Британія вийде з ЄС.

Угорщина ж в разі Brexit може втратити сильного союзника. Brexit додасть нові сили угорському керівникові Віктору Орбану, який критикує політику Євросоюзу - і особливо його пропозиції щодо подолання міграційного кризи. Але з відходом Британії він позбудеться союзника за столом переговорів на вищому рівні - адже Орбан разом із британським прем'єром Девідом Кемероном досить часто виступав проти пропозицій ЄС. Вони єдині виступили проти призначення Жан-Клода Юнкера на пост голови Єврокомісії. Орбан вже подав чіткий сигнал про те, що не хоче втрачати Британію. Минулого тижня він заявив, що особисто очолить кампанію проти Brexit. Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто сказав, що вихід Британії з ЄС стане великою втратою для його країни як в політичному, так і в економічному плані.

В Австрії у випадку Brexit прогнозується посилення євроскептицизму. Правофлангова Австрійська партія свободи минулого місяця ледь не перемогла на президентських виборах, і це стало попереджувальним сигналом про те, що в країні в разі Brexit цілком може статися популістський бунт проти ЄС. Лідер АПС Харальд Вілімскій вже зажадав, щоб Австрія провела свій власний референдум з питання членства в ЄС.

Литву ж, як і Польщу зі Словакією, турбує доля литовських громадян у Британії. Пріоритетом номер один для цієї прибалтійської держави в разі Brexit стане дотримання прав 200 тисяч її громадян, які в даний час живуть в Сполученому Королівстві. «У тих, хто прожив там менше п'яти років, виникне невизначеність», - заявив литовський міністр закордонних справ Лінас Антанас Лінкявічюс. Разом з тим, він сказав, що у його уряду є новина для тих литовців у Великій Британії, які стурбовані своїми перспективами: «Ми всіх їх запрошуємо назад. Відверто кажучи, у нас в країні було 3,5 мільйона жителів, а зараз залишилося три мільйони... Я не можу сказати, що на них чекають робочі місця, але діаспора там з'явилася недавно, і тому великої різниці немає».

Ті самі побоювання і в Румунії. Бухарест наполягатиме на тому, щоб румунським робочим було надано право залишитися у Великій Британії після Brexit. «Принцип вільного переміщення робочої сили повинен залишитися без змін», - заявив один румунський дипломат. У Румунії велика кількість британських інвестицій, в зв'язку з чим виникають побоювання з приводу її економічного добробуту в перспективі. «Ми виступаємо за особливі відносини Великої Британії з ЄС, - сказав цей дипломат. - Ми б хотіли зберегти ті привілеї, які є у Британії як у члена ЄС».

На Фінляндію у разі Brexit очікує посилення євроскептицизму. Офіційні особи з уряду стурбовані тим, що права партія «Справжні фіни» отримає потужний заряд енергії в разі Brexit. Це призведе до розколу в панівній коаліції, до якої входять і проєвропейські, і антиєвропейські члени. Але торік «Справжні фіни» втратили більше половини своїх прихильників, - сказав один фінський дипломат. Разом із тим, Фінляндія - це сильний союзник Великобританії у справах Євросоюзу, і вона точно так само зацікавлена у вільній торгівлі, ринковій економіці, вдосконаленні регулювання та гідному державному управлінні. Маючи спільний кордон з Росією, ця країна прагне до підтримки співпраці з Великою Британією в питаннях безпеки.

Швеція непокоїться можливою втратою союзника. Британія - це головний союзник Швеції в Раді міністрів ЄС. Згідно з даними VoteWatch Europe, вони голосують однаково в 89% випадків. «Для нас вихід Сполученого Королівства стане великою втратою, - сказав шведський посол в ЄС Андерс Анлід. - Наші інтереси збігаються в питаннях реформування внутрішнього ринку. У нас однакові позиції з питань зовнішньої торгівлі та інвестицій». Вказуючи на значний товарообіг між двома країнами, Анлід сказав, що ЄС вкрай важливо «в найкоротші терміни» укласти з Британією «угоду про вихід», не даючи їй при цьому можливість отримати незаслужене. «Британія не зможе мати такі ж зв'язку з єдиним ринком, які у неї існують сьогодні», - підкреслив посол. Партія «Шведські демократи», де переважають настрої євроскептицизму (за опитуваннями вона набирає 16%), закликає провести референдум про міграцію, оскільки це питання викликає потужну полеміку в країні.

У Данії у випадку Brexit посиляться позиції євро скептиків. Це ще одна країна, що часто голосує разом з Великою Британією з питань ліберальних економічних принципів і стикається з власним рухом євроскептиків. Данська народна партія, підтримувана 17% виборців, теж наполягає на референдумі щодо членства в ЄС, і Brexit може надати їй сил. Вона вже стала найбільшою партією в данському парламенті. Подібно Британії, у Данії є кілька ключових вимог із питань політики ЄС, в тому числі, про єдину валюту і про внутрішні справи.

Така сама проблема - посилення євро скептицизму – загрожує і Італії. Brexit не завдасть відчутної шкоди цій країні, але може спровокувати серйозні дебати про євро у зв'язку з його непопулярністю після фінансової кризи. В Італії є партії євроскептиків на правому фланзі («Північна ліга») і на лівому (рух «5 зірок»). «Якщо переможуть прихильники виходу, популісти або євроскептики в інших країнах-членах можуть спробувати повторити цей референдум у себе. Це може статися в Італії і в інших країнах, причому навіть там, де не має євро», - сказав прес-секретар італійського Міністерства фінансів Роберто Бассо. Водночас він зазначив, що Італія займе жорстку позицію в питанні про пільги для Британії в разі її виходу з європейського клубу. «Якщо ти вирішуєш вийти з клубу, не можна думати, що ніяких змін не відбудеться», - сказав Бассо.

Мальта переймається  економічними наслідками у випадку Brexit. Ця крихітна острівна країна і колишня колонія Великої Британії стурбована тим, що постраждає її туристична галузь, якщо через Brexit в ЄС виростуть ціни на авіаквитки. У 2013 році торгівля з Великобританією становила 7,8% мальтійського ВВП. Зв'язки з британськими банками також надзвичайно важливі для її економіки. Мальтійський прем'єр-міністр Джозеф Мускат вважає, що Brexit все ж може стати слушною нагодою для його англомовної країни, оскільки в неї захочуть перебратися британські компанії, які не бажають втрачати свої позиції в ЄС. «Багато хто вважає, що в разі Brexit з'явиться більше британських фондових менеджерів, які прагнуть влаштуватися на Мальті, яка залишиться в складі ЄС», - сказав один високопоставлений мальтійський чиновник.

Для Греції головною проблемою у разі Brexit також є можливий економічний спад. Дебати на тему Brexit вигідні цій загрузлій в боргах країні, якій вдалося дуже швидко домогтися згоди кредиторів, в тому числі, з єврозони, на продовження термінів погашення кредитів, щоб не привертати увагу до фінансових бід Європи. Але дипломати попереджають, що після Brexit решта єврозони може не захотіти займати таку ж гнучку позицію по грецьких боргах, навіть якщо члени єврозони наважаться ще більше інтегрувати свою бюджетно-податкову політику, не бачачи загрози з боку Лондона, який не зможе чинити тиск .

Іспанія також може відчути на собі економічні наслідки Brexit. Існують побоювання, що він додасть сил Каталонії, яка прагне вийти зі складу Іспанії - особливо якщо через вихід Шотландія зажадає провести новий референдум про відокремлення. Ще одне міркування для Іспанії - це її власний кордон з Британією на південному краю Піренейського півострова, де знаходиться Гібралтар. Це той куточок Сполученого Королівства, де люди хочуть залишитися в ЄС, побоюючись, що через Brexit Мадрид посилить прикордонний контроль, і що вони втратять обумовлені в рамках ЄС вигідні ставки оподаткування. Щодня цей кордон перетинають тисячі іспанців, які їдуть на роботу. Іспанія вже заявила, що якщо Brexit відбудеться, вона збереже відкритим доступ до свого ринку лише в тому випадку, якщо Велика Британія запропонує їй спільне управління Гібралтаром - що навряд чи станеться.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: