Окупованому Криму загрожує тотальна посуха

Окупованому Криму загрожує тотальна посуха
RFE

Окупаційна влада бездіє, місцеві мешканці покладають надії лише на дощ

В окупованому Росією Криму посилилися проблеми з водою, - пише видання «Крим. Реалії». Особливо з водопостачанням Східного та Південно-Східного Криму.

Видання пише, що запас в Феодосійському наливному водосховищі становить трохи більше 8 мільйонів кубометрів - цього вистачить лише на півтора місяця. Феодосійський еколог Антоніна Ковальчук каже, що в місті вже відчувається брак води. «Зараз у Феодосії подають воду з перебоями: вчора в тому районі, де я живу, її не було цілу добу. Щоденна потреба Феодосії становить близько 100 тисяч кубометрів - стільки, звичайно, не набирається. Поки що Феодосійське водосховище заповнили за рахунок Білогірського і Тайганського водосховищ, які, своєю чергою, заповнюються природним чином, тобто за рахунок дощів. Туди ж направили воду з двох свердловин в Нижньогірському районі. Але коли припиняться зливи й почнеться спека, ми відчуємо нестачу дуже гостро», - зазначила вона.

Російська окупаційна влада Криму тим часом виступає з різноманітними проектами, які допомогли б усунути брак прісної води, але поки - безрезультатно, - каже еколог. «Дуже багато варіантів пропонували, в тому числі поставляти воду з Кубані, з річки Дон. Але це довгострокові проекти, які навряд чи взагалі можна здійснити. Треба визнати: інших джерел, крім нинішніх, у Криму найближчим часом не буде. Але якщо довго використовувати артезіанські свердловини, то замість прісної може піднятися солона вода, а це не обіцяє нічого хорошого. Поки що ми не бачили цих негативних явищ на кшталт засолення ґрунтів, але час йде, і весь Крим зараз в очікуванні: що буде далі?»,- сказала вона. 

Радник міністра аграрної політики України Олександр Лієв вважає, що сподіватися кримчанам можна тільки на погоду. «Серйозні проблеми з питним водопостачанням зараз є тільки в Феодосії, в Старому Крим, поблизу Алушти. Чи посиляться вони, залежить від погоди: в посушливий рік місцеві водосховища можуть спустошитись, в дощовий - заповнитися із запасом. А ось воду на зрошення та інші сільськогосподарські потреби в Криму взяти просто нема звідки - це нерозв'язна проблема», - сказав чиновник.

Своєю чергою завідувач відділу гідрологічних досліджень Українського гідрометеорологічного інституту Державної служби з надзвичайних ситуацій НАН України Людмила Горбачова не чекає в Криму страшної посухи. «Зараз для Криму настала сприятлива, багатоводна фаза клімату. З огляду на те, що на півострові стало менше туристів та й в сільському господарстві скоротили споживання води, ми можемо зробити висновок, що водостік не буде ні зменшуватися, ні збільшуватися. При цьому Крим залишається малозабезпеченим в плані води регіоном, і змінити такий стан справ поки що неможливо», - пояснила вона.

Як відомо, окупаційна російська влада впродовж двох років обіцяє забезпечити Крим водою до 2020 року. Брак води вона частково усунула за рахунок буріння артезіанських свердловин, а в червні 2016 року російський «глава» Криму Сергій Аксьонов розпорядився використовувати воду з озер Донузлав і Сасик-Сиваш для питних і сільськогосподарських потреб. Однак кримські гідрологи стверджують, що ця вода може згубити ґрунт. До анексії Криму Україна забезпечувала півострів водою на 80%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: