ПАРЄ розгляне дві резолюції, присвячені Україні

ПАРЄ розгляне дві резолюції, присвячені Україні
ПАРЄ готує резолюцію щодо Криму

Одна резолюція - щодо ув'язнених в окупованому Криму українських громадян

Російська влада в анексованому Криму чинить неправомірні дії щодо ув'язнених українських громадян, які відбувають покарання на території півострова. За останні роки з 3400 ув’язнених там громадян України 2200 чоловік були насильно вивезені до Росії - до 43 тюремних установ, розташованих  у 22 суб’єктах РФ. Ця інформація була оприлюднена під час круглого столу «Крим: окупація як привід для переміщення ув’язнених», який пройшов у вівторок, 11 жовтня, у Страсбурзі у рамках сесії ПАРЄ. 

Ув'язнених українських громадян, серед яких сотні жінок та неповнолітніх, вивозять з Криму до пенітенціарних  установ Пермської, Оренбурзької, Челябінської, Омської областей, а також Якутії та Республіки Комі. Їх змушують відмовлятися від українського громадянства, до них не пускають українських консулів, умови їхнього утримання в тюрмах гірші, ніж для решти ув’язнених, їм не надається вчасно необхідна медична допомога.

У цих фактах правозахисники вбачають грубі порушення Росією Женевської конвенції та Римського статуту. 

Член української делегації в ПАРЄ Мустафа Джемілєв констатував, що інструменти Асамблеї не ефективні у справі «звільнення Криму від російського терору». «Після окупації було ухвалена не одна резолюція ПАРЄ щодо деокупації півострова і захисту прав людини в Криму, але й досі нічого з того не зроблено й навряд чи буде», - вважає Джемілєв. 

Внаслідок невизнаних міжнродною спільнотою російських парламентських виборів, які пройшли на території Криму, було обрано сім депутатів Держдуми РФ. Серед них «командир загону кримської самооборони» і «генпрокурорка Криму». «Усі вони обралися за списками від президентської партії «Единая Россия», тож прихильники діалогу з Росією в ПАРЄ мають шанс з ними особисто познайомитися», - сказав Джемілєв і наголосив, що у разі повернення в ПАРЄ російської делегації, «українська делегація тут не залишиться».

У середу, 12 жовтня, у ПАРЄ пройде голосування за дві резолюції, присвячені ситуації в Україні та стану прав людини на окупованих територіях. Джемілєв наголосив, що їх треба ухвалювати, «хоча резолюції ПАРЄ не виконуються». «Але ж Асамблея не має інших інструментів, тому ми будемо вести себе з Росією як цивілізовані люди, бо поведінка самої Росії далека від цивілізації», - заявив Джемілєв.

Нагадаємо, українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи готується достроково поставити під сумнів повноваження президента асамблеї Педро Аграмунта.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: