Парламент Іракського Курдистану підтримав референдум про незалежність

Парламент Іракського Курдистану підтримав референдум про незалежність

Референдум планується провести 25 вересня

Парламент Іракського Курдистану в п'ятницю, 15 вересня, проголосував за проведення референдуму про незалежність автономії від Іраку. Для цього парламент провів перше за два роки засідання, відзначає агентство Reuters. Референдум, який викликав різку критику влади в Багдаді, планується провести 25 вересня. Іран і Туреччина, побоюючись сепаратистських тенденцій курдської меншини, теж висловили свій протест проти цих планів.

США неодноразово зверталися до лідерів іракських курдів з проханням скасувати референдум. В американському зовнішньополітичному відомстві вважають, що плебісцит відверне «від більш насущних питань», включаючи боротьбу з терористичним угрупуванням «Ісламська держава». Раніше, в серпні, з проханням скасувати референдум до лідера іракських курдів Масуда Барзані звернувся в телефонній розмові американський держсекретар Рекс Тіллерсон.

Навіть якщо більшість учасників референдуму дадуть позитивну відповідь, це не означає автоматично, що курди оголосять про створення власної держави. Перш за все, вони сподіваються отримати більше підтримки на переговорах про самовизначення з владою Іраку. Уряд в Багдаді категорично відкидає як відділення курдської автономії, так і референдум на цю тему.

Лідер іракських курдів Барзані в 2014 році вже намагався провести референдум про незалежність Курдистану. Тоді ж піднімалося і питання про спірні районах, в тому числі, місті Кіркук. Урядові війська покинули цей регіон в результаті настання бойовиків терористичного угрупування «Ісламська держава», після чого курди взяли його під свій контроль.

Як повідомляв «Главком», Ізраїль засуджує терористичну діяльність Робітничої партії Курдистану у Туреччині, але підтримує проведення в Іраку референдуму про незалежність курдського народу.

В іракському місті Ербіль, яке вважається столицею Іракського Курдистану, відкрилося почесне консульство України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: