Парламент Румунії прийняв декларацію проти українського закону про освіту

Парламент Румунії прийняв декларацію проти українського закону про освіту
Парламент Румунії

У Румунії вважають, що закон «обмежує право на освіту рідною мовою для етнічних румун, які проживають в Україні»

Румунський парламент ухвалив сьогодні декларацію, в якій висловлено надію на дотримання європейських стандартів у сфері захисту прав національних меншин, які проживають в Україні, після прийняття Верховною Радою закону «Про освіту».

За прийняття декларації депутати обох палат парламенту проголосували одноголосно.

У документі зазначається, що український закон «Про освіту» «обмежує право на освіту рідною мовою для етнічних румун, які проживають в Україні».

Парламент Румунії звертає також увагу на те, що без захисту національних меншин, зокрема 400 тис. румунів, Україна не може просуватися шляхом європейської інтеграції.

Найближчим часом в Україну прибуде група румунських парламентаріїв, яка обговорить шляхи врегулювання ситуації з українською владою.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови.

Зокрема, передбачається, що з п’ятого класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшин належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: