Пенсійна реформа: Гройсман каже, що таємниць немає, але законопроект чомусь нікому не показують

Пенсійна реформа: Гройсман каже, що таємниць немає, але законопроект чомусь нікому не показують
Фото: Станіслав Груздєв

Прем’єр-міністр запевнив, що усі відомства погодили законопроект реформи, проте чиновники кажуть зовсім інше

Сьогодні, 9 червня, на зустрічі із регіональними журналістами у клубі Кабміну вкотре прем’єр-міністр Володимир Гройсман презентував пенсійну реформу, щоправда, знову тільки на слайдах, не показавши представникам мас-медіа текст законопроекту.

Як обіцяють урядовці, реформа допоможе перерахувати розмір пенсій для всіх українців, при цьому пенсійний вік не збільшиться.

Раніше «Главком» повідомляв, що ні у Пенсійному фонді, ні у міністерстві фінансів, не бачили документа. Те саме повідомляв і профільний віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

У відповідь на запитання журналіста «Главкома», де ж все таки перебуває проект важливої реформи та чому його не презентують широкому загалу, прем’єр-міністр запевнив присутніх, що у всіх перелічених відомствах законопроект бачили та погодили.

«Міністерство фінансів, міністерство соціальної політики, Пенсійний фонд – всі мають проект закону. Це некоректна інформація, що той, хто розробляв проект, його немає, він є, всі його бачили, а більше того, погодили – і Мінфін, і Мінсоц, і Мін’юст», - зазначив Гройсман.

До того ж, за словами прем’єр-міністра, законопроект погодили Світовий банк та Міжнародний валютний фонд, в переговорах з міжнародними партнерами вдалося відстояти позицію України, яка полягає у непідвищенні пенсійного віку.

Як повідомлялось раніше, МВФ на переговорах з Кабміном відмовлявся погоджувати низку пунктів реформи, які Гройсман презентував журналістам, в тому числі перерахунок пенсій та скасування оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Крім того, МВФ був категорично проти планів уряду знизити коефіцієнт оцінки вартості року стажу у формулі розрахунку пенсій з 1.35 до 1. Ініціативи зниження коефіцієнта не було відображено в презентації Кабміну про пенсійну реформу, а ось на зустрічі із журналістами ця інформація вже з’явилась. У роздаткових матеріалах повідомлялось, що ця ініціатива жодним чином не вплине на зниження пенсій. Натомість, як раніше зазначала гендиректор Української федерації страхування Галина Третьякова, зміна коефіцієнту спровокує істотне зниження виплат, а згодом і соціальний вибух.

Нарешті міністр соцполітики Андрій Рева у клубі Кабміна заявив, що законопроект буде презентовано на засіданні Національної ради реформ, яка відбудеться, ймовірно, наступного тижня і тільки після врахування правок Нацради, доступ до проекту отримають народні депутати та громадськість. Міністр таку втаємниченість навколо законопроекту пояснив тим, що пенсійна реформа – дуже серйозне питання, яке потребує доопрацювання, а документ покажуть тоді, коли він буде остаточно готовий.

Про «підводні камені», закладені у проекті пенсійної реформи, читайте в матеріалі «Главкома» - «Привид» пенсійної реформи. Гройсман піариться, МВФ зціпив зуби

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: