Порошенка просять призначити переговірника з РФ щодо звільнення в’язнів

Порошенка просять призначити переговірника з РФ щодо звільнення в’язнів

Звернення підписали депутати та рідні політв'язнів

Необхідно призначити конкретну особу або інституцію, відповідальну саме за переговорний процес у питанні щодо звільнення категорії українських громадян, які з політичних мотивів утримуються в неволі на території Російської Федерації та тимчасово окупованого Криму.

Про це йдеться у зверненні до президента Петра Порошенка, голови Служби безпеки України Василя Грицака, секретаря Ради національної безпеки й оборони Олександра Турчинова, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, міністра юстиції Павла Петренка, яке було оприлюднено сьогодні на брифінгу в Києві.

У зверненні наголошується на необхідності зобов’язати цю особу або інституцію регулярно звітувати в закритому від громадськості режимі перед родичами та захисниками утримуваних РФ українців щодо переговорного процесу та дій з повернення бранців.

Також ідеться про необхідність і публічного звіту перед громадськістю хоча б раз на місяць. У зверненні сказано, що «в інакшому випадку на загальному тлі зростання негативних настроїв атмосфера недовіри тільки зростатиме, а прохання до родичів та адвокатів «зберігати режим тиші» сприйматиметься як прикриття бездіяльності».

Серед підписантів, зокрема, – народні депутати України Світлана Заліщук, Дмитро Білоцерківець, Ірина Суслова (всі з фракції БПП), Ігор Луценко (фракція «Батьківщина»), а також сестра Олега Сенцова Наталя Каплан, дружина Миколи Карпюка Олена Карпюк, батько Валентина Вигівського Петро Вигівський, брат Ігоря Котелянця Євген Панов.

Нагадаємо, в Міністерстві закордонних справ України запрацює спеціальна платформа зі звільнення політв'язнів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: