Росія має cплатити 60 тис. євро за вбивство українського солдата в Іловайську – рішення суду

Росія має cплатити 60 тис. євро за вбивство українського солдата в Іловайську – рішення суду
Іловайський котел

Судову справу про компенсацію виграв батько загиблого майора МВС з Хмельницького

Хмельницький міськрайонний суд постановив стягнути з Російської Федерації 60 тис. євро (1,7 млн. грн) на користь хмельничанина Володимира Співачука, син якого загинув в Іловайському котлі.

Про це стало відомо «Главкому» з рішення суду від 12 вересня.

Суд підтвердив загибель 32-річного майора міліції з батальйону «Миротворець» Олександра Співачука внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Військовослужбовець загинув 29 серпня 2014 року в Іловайському котлі між селами Новокатеринівка та Горбатенко.

Батько загиблого українського солдата у позові заявив, що «незаконність та безкарність дій Російської Федерації, особливий цинізм, з яким Російською Федерацією порушуються основоположні права людини в Україні та відчуття незахищеності, яке позивач постійно відчуває через загибель свого сина - завдають позиву безперервного, невгаваючого душевного болю та страждань».

Аргументуючи розмір компенсації, суд виходив з європейської практики. Так, Європейський суд з прав людини задовольняє позови з відшкодування моральної шкоди, в середньому 60 тис. євро за загибель однієї особи. Зокрема, такі рішення виносились у справах «Хачукаевы против России» (Khachukayev v. Russia (23/04/2009)), «Сагаева и Другие против России» (Sagayeva and Others v. Russia (08/12/2015)), «Исламова против России» (Islamova v. Russia (30/04/2015)), «Султыгов и Другие против России» (Sultygov and Others v. Russia (09/10/2014)).

Крім цього, хмельницький суд у рішенні прописав стягнення з Росії судового збору на суму 640 грн.

Як відомо. 14 серпня Генеральна прокуратура оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії. При  цьому  ГПУ офіційно звинуватила Росію у створенні Іловайського котла.

За даними слідчих, співвідношення в АТО бойовиків та російських військових з одного боку і ЗСУ з іншого, на момент Іловайська складало 18 до 1.

Крім того. слідчі  ГПУ стверджують, що росіяни розстріляли своїх військових, які гарантували вихід сил АТО з-під Іловайська.

Внаслідок Іловайської трагедії загинуло 366 українських вояків, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили в полон. Збройні Сили України зазнали значних втрат озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн. грн.

Читайте також: «Іловайська трагедія. Повна версія звіту парламентської Слідчої комісії (ДОКУМЕНТ)».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: