Російський юрист: Після заборони Меджлісу окупантами стало легше затримувати кримських татар

Російський юрист: Після заборони Меджлісу окупантами стало легше затримувати кримських татар

Для кримських татар можуть настати скрутні часи

Після того, як підконтрольний Росії Верховний суд окупованого Криму заборонив Меджліс кримськотатарського народу, назвавши цей рух екстремістською організацією, для кримських татар можуть настати скрутні часи, оскільки притягнути їх до кримінальної відповідальності буде набагато легше, ніж раніше. Про це під час скайп-конференції у «Главкомі» сказав юрист російського правозахисного центру «Меморіал» Кіріл Коротєєв.
«Вони (окупаційна влада Криму. – Ред.) тепер можуть просто взяти інформацію про приналежність людини до Меджлісу з сайту або про будь-які публічні дії людини у Меджлісі. Цього для прокурорів буде достатньо», - заявив він.
В той же час є незрозумілим, як окупаційна адміністрація в Криму визначатиме, чи перебуває людина у Меджлісі після його заборони, чи полишила організацію. «З нашого досвіду щодо раніше заборонених в Росії організацій можу сказати, що в обвинувачувальному вироку буде вказано: «дізнавшись про заборону, членство не припинив». Але поки я не знаю жодної справи, коли би людина була виправдана в Росії на тій підставі, що припинила членство (в організації). На жаль, тут немає жодного зрозумілого способу дотриматися цього закону, навіть якщо ви хочете це зробити», - додав російський правозахисник.
Іншими словами, навіть якщо людина письмово звернеться з проханням «виключити з Меджлісу», це не гарантуватиме їй припинення кримінального переслідування. А якщо так, то після початку дії закону про заборону Меджлісу тисячі учасників руху в будь-який момент можуть бути заарештовані окупаційною владою.
Нагадаємо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму Наприкінці квітня ухвалив заборону діяльності Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова. Сам Меджліс намагається оскаржити рішення окупаційної влади. Проте лідери кримських татар визнають, що очікувати на позитивний для них розвиток подій чекати не доводиться

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: