Сергеєв: звернення Януковича про введення російських військ було поширене Росією як офіційний документ ООН

Сергеєв: звернення Януковича про введення російських військ було поширене Росією як офіційний документ ООН
Юрій Сергеєв в Оболонському суді
фото: Михайло Глуховський, Главком

Звернення президента-втікача було не тільки зачитано і показано, але і поширене серед членів Ради безпеки

Колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв під час засідання суду у справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича заявив, що зверненню Януковича про введення російських військ було надано статус офіційного документа Радбезу ООН.

За його словами, звернення президента-втікача було не тільки зачитано і показано, але і поширене серед членів Ради безпеки як офіційний документ, який був зареєстрований російською делегацією.

Як відомо, на засіданні Радбезу ООН 3 березня 2014 року постпред від РФ Віталій Чуркін продемонстрував звернення Януковича до президента Росії Володимира Путіна з проханням використати армію РФ у зв’язку з подіями на Майдані.

Сергеєв в той момент поширив свій лист, в якому наголошував, що Янукович більше не є законним президентом України, а повноваження схвалювати рішення про допуск на територію України армії іншої держави є лише у Верховної Ради.

29 червня колегія Оболонського райсуду задовольнила клопотання сторони обвинувачення про спеціальне судове провадження у справі Януковича.

Раніше «Главком» оприлюднив копії протоколів перших свідчень, які колишній постпред України при ООН надав слідчим ГПУ в Нью-Йорку в січні цього року в рамках розслідування справи проти Януковича. Копії документів «Главкому» надало джерело в правоохоронних органах, близьке до процесу.

Незважаючи на те, що керівництво ГПУ заявляло про наявність важливих свідчих матеріалів, які може надати слідству Сергеєв, судячи з тексту протоколів, свідчення колишнього постпреда можуть нівелювати ряд аргументів, які використовує держзвинувачення в цьому судовому процесі.

Так, судячи з копії протоколу, Сергеєв стверджує, що приводом для введення військ до Криму було звернення Сергія Аксьонова, а не Януковича. Більш того, Сергеєв зазначає, що коли Рада Федерації РФ дала згоду Володимиру Путіну на введення військ до Криму, про лист Януковича Путіну ще ніхто не знав.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: