Сейсмологи: землетрус у Північній Кореї не пов’язаний з ядерним випробуванням

Сейсмологи: землетрус у Північній Кореї не пов’язаний з ядерним випробуванням

На думку науковців, сейсмічні події навряд чи були рукотворними

Невеликий землетрус, з епіцентром на ядерному полігоні у Північній Кореї, що був зареєстрований в суботу, швидше за все не був пов’язаний з новим вибухом.

Такого висновку дійшли південнокорейські сейсмологи та представники CTBTO – організації, що опікується відслідковуванням ядерних випробувань, висновки яких цитує Reuters.

Як повідомлялося, про новий підозрілий землетрус першими повідомили китайські сейсмологи; саме вони припустили, що йдеться про рукотворний землетрус – імовірно, спричинений вибухом.

Однак інші сейсмологічні служби не погодилися з такою оцінкою.

Зокрема про це написав у Twitter виконавчий директор Організації договору про повну заборону ядерних випробувань Лассіно Зербо.

«Дві сейсмічні події (в Північній Кореї в суботу) навряд чи були рукотворними. Вони схожі на обвал (гірської породи, який стався) за 8,5 хвилин після шостого ядерного випробування в КНДР (3 вересня, коли було проведено вибух термоядерної бомби)», - повідомив посадовець.

До схожого висновку прийшли південнокорейські сейсмологи, які  спостерігали не лише за магнітудою поштовхів, але і за поширенням характерних для вибуху хвиль у земній корі.

Коментарі з КНДР наразі не надходили.

Нагадаємо, Китайський сейсмологічний центр зафіксував землетрус магнітудою 3,4 на території Північної Кореї, Спочатку повідомлялося, що землетрус міг бути викликаний потужним вибухом через чергове випробування ядерної бомби в КНДР.

До слова, у своєму виступі на Генасамблеї ООН президент США Дональд Трамп заявив, що світова спільнота має «відкинути загрози суверенітету, які спостерігаються від України до Південнокитайського моря».

Також Трамп заявив про загрозу, яка йде від «маргінальних держав», надавши вкрай різкі оцінки Ірану та Північній Кореї. За його словами, якщо Пхеньян не згорне ядерні випробування, «США не матимуть іншого вибору, окрім як цілковито знищити Північну Корею».

Трамп підписав розпорядження, яке дозволить Сполученим Штатам розширювати санкції відносно Північної Кореї. Нові санкції торкнуться текстильної промисловості, рибальства, інформаційних технологій та обробної промисловості.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: