«Скіфське золото»: В Мінінформполітики заявили, що міжнародне право на стороні України

«Скіфське золото»: В Мінінформполітики заявили, що міжнародне право на стороні України
Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова 

Раніше суд Амстердама визнав Україну однією з сторін у спорі за скіфське золото

У середу, 14 грудня, відбудеться засідання Окружного суду в справі повернення Амстердамським археологічним Музеєм Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі». Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

На своїй сторінці у Facebook перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова написала, що міжнародне право, як запевняють голландські адвокати України, на нашій стороні.

«Позиція України була чітко артикульована під час засідання суду в жовтні цього року. Всі експонати Український музеїв належать державного музейного Фонду України. Україна відповідальна за їх збереження. В умовах окупації забезпечити цю схоронність ми не можемо, а тому вважаємо за необхідне повернути артефакти в Україну, які після того, як Росія забереться з Криму, негайно будуть повернуті на півострів», - нагадала вона.

Позиція ж кримських музеїв полягала в аполітичності процесу, мовляв, не варто політизувати, коли мова йде про культурні цінності.

«Голландський захисник кримських музеїв переконував суд у тому, що визнається факт окупації та розуміється «емоція» Украни, але ж «люди і музеї не винні». І представники кримських музеїв та історики приїхали з Криму зображували патріотів України, хоча для нас - це очевидна маніпуляція. Думаю, рішення буде на користь України. Міжнародне право, як запевняють Голландські адвокати України, на нашій стороні», - написала Джапарова.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», які перебувають а археологічному музеї Амстердамського університету. В Інтерпол відправлено документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

5 жовтня суд Амстердама розпочав розгляд справи про повернення Україні експонатів музеїв анексованого Росією Криму, що перебувають на зберіганні в музеї університету у столиці Нідерландів.

Раніше суд Амстердама визнав Україну однією з сторін у спорі за скіфське золото. 21 січня в Нідерландах почався судовий процес у справі про повернення в Україну скіфського золота.

У Міністерстві культури України повідомили, що МЗС Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.

Виставку «Крим: золото і секрети Чорного моря» відкрили в археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого 2014. Вона сформована з колекцій п’яти українських музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири – в окупованому Росією Криму. Серед понад 500 експонатів – артефакти з скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, предмети побуту стародавніх греків та скіфів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: