Соратника Нємцова отруїли за наказом Путіна – The Daily Beast

Соратника Нємцова отруїли за наказом Путіна – The Daily Beast
Фото The Daily Beast

У ворогів Путіна протягом багатьох років була погана звичка ковтати щось невідповідне – від діоксину і полонію до «квітів-убивць» – The Daily Beast

Російський опозиційний діяч, журналіст, близький соратник убитого політика Бориса Нємцова Володимир Кара-Мурза – молодший потрапив до реанімації зі схожими на отруєння симптомами. Минулого разу Кара-Мурзу-молодшого отруїли в кінці травня 2015 року. Тоді він раптово знепритомнів, а згодом його стан почав дедалі погіршувався, пише The Daily Beast.

«Легені, печінка, нирки і серце перестали функціонувати, головний мозок почав розбухати. За оцінкою лікарів, його шанс на виживання становив 5%», – пише видання, нагадуючи, що в лютому того ж року було вбито Нємцова.

Тоді лікарі Кара-Мурзи в Москві зробили висновок, що він отруївся надмірною дозою антидепресанту «циталопрам», який справді приймав кілька років. «За ці твердження охоче ухопився LifeNews, пов'язаний з російською розвідкою, щоб негайно розвіяти підозри в тому, що мав місце злочин», – йдеться в статті.

За словами автора, авторитетні фахівці-медики засумнівалися у вищевикладеній версії отруєння. Кара-Мурза неймовірним чином вижив. «У ворогів Путіна протягом багатьох років була погана звичка ковтати щось невідповідне – від діоксину і полонію до «квітів-убивць», – йдеться у статті.

Засновник «Відкритої Росії» Михайло Ходорковський зробив Кара-Мурзу «своїм офіційним представником у країні, куди сам олігарх-вигнанець не може повернутися, доки Путін залишається при владі», пише видання.

The Daily Beast також нагадує, що Кара-Мурза лобіював у Конгресі США «закон Магнітського». «Задовго до України, Сирії та перспективи президентства Хілларі Клінтон цей правозахисний закон був, в уяві Путіна, найбільшою загрозою для нього з боку Заходу», – йдеться в статті.

«Бути довіреною особою одного видного противника Кремля – це ризиковано. Бути довіреною особою двох – нариватися на неприємності. Бути довіреною особою трьох – знак, що тобі не видадуть страховий поліс», – пише видання.

У лютому 2016 року Рамзан Кадиров розмістив в Instagram фото Кара-Мурзи і іншого члена «Парнасу» Михайла Касьянова, зроблене через оптичний приціл. Знімок супроводжувався підписом: «Касьянов приїхав до Страсбурга за грошима для російської опозиції. Хто не зрозумів, той зрозуміє!» «Багато опозиціонерів витлумачили це як погрозу смертю», – нагадує видання. Однак зловісно, що Кадиров вжив приблизно той самий вислів: «Хто не зрозумів, той зрозуміє». 25 травня 2015 року – за день до того, як у Володі сталося отруєння», – йдеться у статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: