США занепокоєні наслідками референдуму курдів

США занепокоєні наслідками референдуму курдів

Явка на референдумі перевищила 72%, проголосувало близько 3,3 мільйона осіб

США висловили занепокоєння можливою дестабілізацією обстановки в регіоні через проведення референдуму про незалежність Іракського Курдистану.

Про це повідомляє DW.

США заявили, що референдум про незалежність курдської автономії в Іраку, який відбувся в понеділок, «посилить нестабільність».

«Сполучені Штати глибоко розчаровані, що уряд курдської автономії вирішив провести односторонній референдум про незалежність у тому числі на територіях, що перебувають за межами автономії», - зазначила офіційний представник Держдепартаменту США Хізер Науерт.

У Вашингтоні також підкреслили, що «історичні зв'язки» між США і курдами залишаться незмінними попри «неформальний» референдум.

Занепокоєння можливою дестабілізацією ситуації в Іраку висловив і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Явка на референдумі перевищила 72%, проголосувало близько 3,3 мільйона осіб. Проведенню плебісциту чинили активний опір офіційні Багдад, Анкара і Тегеран. Прем'єр-міністр Іраку Хейдар аль-Абаді заявив, що референдум порушує конституцію країни і спрямований проти «громадського спокою». Результати референдуму вважаються необов'язковими.

Нагадаємо, 25 вересня в Іракському Курдистані розпочався сепаратистський референдум про незалежність.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погрожує військовим втручанням в Ірак у відповідь на референдум в курдському регіоні Іраку з питання про незалежність від Багдада.

Іракський парламент вимагає введення військ у спірні райони на півночі країни, які перебувають під контролем курдів, через проведення Іракським Курдистаном референдуму про незалежність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: