Столична влада зобов’яже власника згорілої будівлі на Хрещатику відновити її

Столична влада зобов’яже власника згорілої будівлі на Хрещатику відновити її
Обгоріла стіна будівлі на вул. Хрещатик, 40/1
Фото: Станіслав Груздєв / Главком

КМДА перевірить законність видачі містобудівних умов та обмежень щодо пошкодженого об’єкту

Власник київської будівлі за адресою вул. Хрещатик, 40/1 повинен відновити пам'ятку, оскільки будинок занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і всі роботи у ньому жорстко регламентуються законом. Про це заявив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс, повідомила прес-служба КМДА.

«За попередніми висновками, причина пожежі – недбалість будівельників, які вели роботи на даху будівлі. Тому я звертаюся до Управління з надзвичайних ситуацій із проханням перевірити всі подібні об’єкти міста на дотримання пожежних норм. Також я дав доручення профільним департаментам провести перевірку дозвільних документів щодо цього об’єкта», - сказав Пліс.

Чиновник зазначив, що постраждала будівля наказом Міністерства культури і туризму занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка історії, архітектури та містобудування місцевого значення – «Готель «Кане» (1873-1874 рр., охоронний № 350-Кв).

Як повідомив заступник міського голови, власником будівлі є ТОВ «АБ Інвестиції та розвиток». Відповідна угода із компанією була укладена у 2007 році. Від міста документ підписало тодішнє Головне управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації. Йдеться про охоронний договір на нежитловий будинок-пам’ятку загальною площею 3507,5 кв. м.

У свою чергу, заступник голови КМДА з питань містобудування Олександр Спасибко повідомив, що міська влада звертається до Державної архітектурно-будівельної інспекції України з проханням перевірки законності видачі містобудівних умов і обмежень щодо постраждалого об’єкту.

У КМДА також зазначили, що у лютому цього року будівлю на Хрещатику, 40/1 оглянув спеціаліст відділу інспекції державного контролю об’єктів культурної спадщини та археологічного нагляду Управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини. За результатами огляду було виявлено порушення і видано припис. У травні 2017 року власнику будівлі було направлено акт про вчинення правопорушення, а 15 травня – видано постанову про накладення відповідних фінансових санкцій. Штраф досі не сплачено, хоча вимоги припису залишаються дійсними.

За результатами фіксації на місці події 20.06.2017, профільним Департаментом буде направлено листи до ДСНС та до органів внутрішніх справ, для отримання актуальної інформації про причини пожежі. Також, буде направлено відповідний припис власнику будівлі з відповідними пам’яткоохоронними вимогами та з вимогами відновити пам’ятку.

Як повідомляв «Главком»пожежа в центрі Києва виникла у вівторок, 20 червня, близько 17:00.

Рух Хрещатиком було перекрито від вулиці Прорізної до Бессарабської площі.

У будівлі Печерського районного суду Києва, що знаходиться на Хрещатику, провели евакуацію.

Пожежу було локалізовано о 19:13, ліквідовано о 21:04.

Рятувальники повідомили, що внаслідок пожежі ніхто не постраждав. 

Експерти зазначають, що будівля, яка горіла, є найстарішою на Хрещатику пам'яткою архітектури. Але в ДСНС повідомили, що належність даної будівлі до реєстру «Пам’ятників архітектури» з’ясовується.

Дивіться фоторепортаж, як палав Центральний гастроном

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: